Przepisy MAGDY ZACHARIASIEWICZ, 4 sezon, Wrocław

Moutabbal
Moutabbal

PRZYSTAWKA

Moutabbal czyli bakłażanowa quick rozgrzewka

Składniki:

  • 2 bakłażany
    • 150 g pasty tahini
      • 2 ząbki czosnku
        • sok z cytryny
          • pęczek natki pietruszki
            • 3 łyżki oliwy
              • sól
                • pieprz

                  Sposób przygotowania:

                  Bakłażany kroimy w plastry. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Następnie obieramy bakłażany ze skórki i miksujemy. Dodajemy pastę tahini, roztarte ząbki czosnku, sok z cytryny. Całość jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Podajemy z sosem jogurtowym i chlebkiem arabskim.

                  Jogurt z ogórkiem

                  Składniki:

                  • duży kubek jogurtu naturalnego
                    • 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku
                      • 1 duża łyżka pasty tahini
                        • średni ogórek
                          • łyżeczka posiekanej świeżej mięty
                            • mały pęczek dymki
                              • sól do smaku

                                Sposób przygotowania:

                                Ogórka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do jogurtu wraz z pozostałymi składnikami. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu i doprawiamy solą do smaku.

                                DANIE GŁÓWNE

                                Wybuchowa uczta rybna z granatem

                                Uczta rybna z granatem
                                Uczta rybna z granatem

                                Składniki:

                                • 90 dag filetów z ryby ( okoń)
                                  • 3/4 szklanki pasty tahini
                                    • ok. 1 i pół szklanki wody
                                      • sok z 2 i pół limonek
                                        • 3 duże cebule pokrojone w plasterki
                                          • 1 łyżka ziaren granatu do przybrania
                                            • olej
                                              • sól

                                                Sposób przygotowania:

                                                Tahini mieszamy z wodą oraz sokiem z limonki aż do otrzymania sosu o konsystencji kremowej zupy. Umytą i osuszoną rybę solimy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Następnie Rybę zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę. Usmażoną cebulę przekładamy do sosu. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kawałki usmażonej ryby. Całość zapiekamy około pół godziny w temperaturze 210°C. Przed podaniem rybę posypujemy ziarenkami granatu i posiekaną natką pietruszki.

                                                DESER:

                                                Cynamonowo-gruszkowe tango

                                                Cynamonowo-gruszkowe tango
                                                Cynamonowo-gruszkowe tango

                                                Składniki:

                                                • 240 g pasty tahini
                                                  • 260 g miodu
                                                    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
                                                      • 220 g mąki pszennej
                                                        • 1 łyżeczka cynamonu
                                                          • 100 g płatków migdałów
                                                            • 200 g gruszek, obranych i pokrojonych w 2 cm kostkę
                                                              • 250 ml soku jabłkowego
                                                                • płatki migdałów do obsypania deseru
                                                                  • cukier puder do dekoracji

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Pastę tahini mieszamy z miodem. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem, następnie całość przesiewamy do większego naczynia. Dodajemy tahini z miodem, migdały, sok jabłkowy i obrane, pokrojone w 2 cm kostkę gruszki. Całość mieszamy. Formę o średnicy 20 - 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto, które dodatkowo możemy oprószyć płatkami migdałów. Deser pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Deser studzimy i prószymy cukrem pudrem.

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości