Przepisy MAŁGORZATY POTOCKIEJ, 4 sezon, Warszawa

Czardasz z grzankami
Czardasz z grzankami

PRZYSTAWKA:

Czardasz z grzankami

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
    • cebula
      • chili
        • bazylia
          • lubczyk
            • oliwa
              • świeża natka pietruszki
                • kromki ciemnego razowego chleba
                  • prażone pestki z dyni

                    Sposób przygotowania:

                    Paprykę smażymy na patelni bez dodatku oliwy i obieramy ze skórki. Obok podsmażamy obraną cebulę. Dolewamy wody i miksujemy. Doprawiamy chili, lubczykiem, bazylią oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Chleb kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto. Gotowy krem podajemy z grzankami, udekorowany świeżą natką pietruszki i prażonymi pestkami z dyni.

                    DANIE GŁÓWNE:

                    Na przekór kaczkom

                    Na przekór kaczkom
                    Na przekór kaczkom

                    Składniki:

                    • 4 piersi kaczki
                      • 4 główki czosnku
                        • 4 cebule
                          • 2 opakowania mrożonych wiśni
                            • papryczka chili
                              • świeży imbir
                                • łyżka aromatycznej oliwy

                                  Sposób przygotowania:

                                  Piersi kaczki obsmażamy na patelni aż do wytopienia tłuszczu. Następnie mięso przekładamy do brytfanny, dodajemy ząbki czosnku, pokrojone cebule oraz rozmrożone wcześniej wiśnie. Doprawiamy chili i łyżką aromatycznej oliwy. Całość posypujemy świeżym startym imbirem (imbiru nie obieramy przed ścieraniem). Pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku przez około 5 godzin.

                                  DESER:

                                  Wiśniowy sad w śniegu

                                  Wiśniowy sad w śniegu
                                  Wiśniowy sad w śniegu
                                  • 500 ml soku z wiśni
                                    • 1 galaretka wiśniowa
                                      • wiśnie

                                        Sposób przygotowania:

                                        Sok zagotowujemy, dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Na dnie słoiczków układamy owoce i zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki. Podajemy z wiśniowym sorbetem.

                                        Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości