Przepisy MARCINA ŁAKOMEGO, 4. edycja, Warszawa

Eliksir młodości
Eliksir młodości

PRZYSTAWKA

Aksamitny eliksir młodości z truflą

Składniki:

  • 1 seler
    • 2 duże pietruszki
      • nieduża cebula
        • 1 por (biała część)
          • bulion warzywno-drobiowy
            • mleko
              • 1 łyżka masła
                • liść laurowy
                  • kilka ziaren ziela angielskiego
                    • kilka ziaren białego pieprzu
                      • natka pietruszki
                        • oliwa truflowa

                          Sposób przygotowania:

                          Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone w plasterki warzywa: seler, por i czosnek. Całość krótko podsmażamy. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy resztę pokrojonych w kostkę warzyw, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dolewamy trochę mleka Następnie wyjmujemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i oliwą truflową.

                          DANIE GŁÓWNE

                          Kocham mięso z rumieńcem na twarzy

                          Kocham mięso
                          Kocham mięso

                          Składniki:

                          • 4 gicze cielęce
                            • oliwa z oliwek
                              • włoszczyzna na rosół
                                • bulion warzywny
                                  • tymianek
                                    • czosnek
                                      • cebula
                                        • pieprz, sól
                                          • buraczki
                                            • młode ziemniaki
                                              • śmietana

                                                Sposób przygotowania:

                                                Umyte i oczyszczone gicze marynujemy dzień wcześniej w oliwie, soli i ziołach. Następnie zamarynowane mięso obsmażamy na złoty kolor i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Dusimy do momentu aż gicze będą miękkie. Podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami i duszonymi plastrami buraków.

                                                DESER

                                                Kawowe trzęsienie ziemi

                                                Kawowe trzęsienie ziemi
                                                Kawowe trzęsienie ziemi

                                                Składniki:

                                                • 200 ml mleka
                                                  • 200 ml śmietany kremówki
                                                    • 100 g cukru pudru
                                                      • 6 żółtek
                                                        • 4 płatki żelatyny
                                                          • 150 g prażonych migdałów
                                                            • 100 ml espresso
                                                              • 200 ml ubitej śmietany

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Mleko, śmietanę i połowę cukru delikatnie podgrzewamy. Żółtka z cukrem ubijamy na kogel mogel, do którego stopniowo dolewamy podgrzane mleko. Całość przez chwilę gotujemy na bardzo małym ogniu. Pod sam koniec gotowania dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Migdały prażymy w piekarniku i mielimy. Do zmielonych migdałów dodajemy espresso i przygotowany krem, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i całość ponownie delikatnie mieszamy. Gotowy krem przelewamy do foremek i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem wyjmujemy z salaterek. Deser podajemy z ciasteczkami, posypany tartą czekoladą i migdałami, udekorowany kwaśnym owocem.

                                                                Ciasteczka

                                                                Składniki:

                                                                • 60 g masła
                                                                  • 100 g cukru pudru
                                                                    • 2 białka
                                                                      • wanilia
                                                                        • 70 g mąki

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Cukier mieszamy z masłem, dodajemy mąkę oraz wanilię. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Na blasze układamy ciastka w kształcie kocich języczków. Pieczemy w temperaturze 160°C przez około10 minut.

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                          Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                          Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                          Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                          Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                          Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                          Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                          Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                          Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                          The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                          The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                          Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                          Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                          Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                          Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                          Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                          Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"