Przepisy Marcina Lutza, sezon 6, Warszaw

Warzywna koloryzacja.jpg
Warzywna koloryzacja.jpg

PRZYSTAWKA:

Warzywna koloryzacja

Składniki:

  • 1/2 kg kalafiora
    • 180 g ziemniaków
      • 1 niewielka cebula
        • mały kawałek selera
          • mały kawałek pora
            • 1 łyżka oliwy z oliwek
              • 1 łyżka masła
                • 3 łyżki kaszy manny
                  • 1/2 litra delikatnego bulionu z jarzyn
                    • 1/2 litra mleka
                      • 30-40 g sera z niebieską pleśnią
                        • sól do smaku
                          • opcjonalnie naturalny błękitny barwnik spożywczy

                            Sposób przygotowania:

                            Cebulę, seler oraz pora kroimy w kostkę. Oliwę z masłem rozgrzewamy w garnku, do którego następnie wrzucamy przygotowane warzywa. Dusimy na małym ogniu przez 3 minuty. Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z duszonymi warzywami. Mieszamy i smażymy przez minutę. Wsypujemy kaszę manną, po chwili dolewamy bulion i mleko. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszmy ogień i gotujemy do 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy, dodajemy ser pleśniowy, w razie konieczności doprawiamy solą. Na koniec barwimy powstały krem odrobiną błękitnego barwnika. Podajemy udekorowane listkami bazylii.

                            Wołowa ondulacja.jpg
                            Wołowa ondulacja.jpg

                            DANIE GŁÓWNE:

                            Wołowa ondulacja babci Hildzi

                            Rolada

                            Składniki:

                            • 1/2 kg mięsa wołowego
                              • 30 dkg boczku wędzonego
                                • 3 ogórki kiszone
                                  • musztarda
                                    • sól
                                      • mąka zwykła
                                        • 200ml śmietany 18%

                                          Sposób przygotowania:

                                          Mięso dzielimy na 4 równe płaty i rozbijamy na cienkie plastry, które z jednej strony solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Cebulę kroimy w drobną kostkę i posypujemy nią mięso. Ogórki i boczek kroimy w słupki i układamy wzdłuż szerszej krawędzi rolady. Całość zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i 1/2 kostki margaryny. Rolady układamy na mocno rozgrzanym tłuszczu i obsmażamy z każdej strony. Podlewamy lekko wodą i dusimy do miękkości mięsa (około 1 godziny). Pozostały na patelni tłuszcz zagęszczamy zawiesiną z mąki, wody i śmietany.

                                          Kluski śląskieSkładniki:

                                          • 5 łyżek oleju
                                            • 1/2 kostki margaryny
                                              • 1 kg ziemniaków
                                                • mąka ziemniaczana
                                                  • 1 żółtko

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Ugotowanie ziemniaki ugniatamy i odstawiamy do wystudzenia, ale nie całkowitego. Dzielimy je w wysokiej misce na 4 równe części, po czym wyciągamy 1 część i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładamy wyjętą część ziemniaków oraz żółtko i całość dokładnie wyrabiamy. Formujemy kluski z charakterystyczną dziurką. Kluski wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody i gotujemy do czasu wypłynięcia.

                                                    Roladę i kluski śląskie polewamy sosem i podajemy z czerwoną kapustą

                                                    Malinowa mokra Włoszka.jpg
                                                    Malinowa mokra Włoszka.jpg

                                                    DESER:

                                                    Malinowa mokra Włoszka

                                                    Składniki:

                                                    • 500 g zimnego sera mascarpone
                                                      • 8 żółtek
                                                        • 8 łyżek cukru
                                                          • 200 g malin
                                                            • 200 g biszkoptów

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut. W drugiej misce ubijamy na sztywno serek mascarpone. Dodajemy ubite żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, aż powstanie krem. Na dnie szklanych pucharków układamy maliny, następnie krem, na wierzch kładziemy biszkopty. Deser wkładamy do lodówki na 3 godziny. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości