Przepisy MARCINA WITOMSKIEGO, sezon 5

Wiejskie smaki
Wiejskie smaki

PRZYSTAWKA:

Wiejskie smaki

Smalec

Składniki:

  • 1 kg słoniny
    • 2 cebule
      • 1 jabłko
        • 1 łyżka majeranku

          Sposób przygotowania:

          Słoninę myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę. Topimy na patelni, na bardzo wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Cebule i jabłko drobno siekamy i dodajemy do słoniny, kiedy skwarki będą już swobodnie pływać w wytopionym tłuszczu i przybiorą lekko złoty kolor, (jeśli zrobimy to wcześniej skwarki będą gumowate). Całość mieszamy i dalej smażymy na wolnym ogniu, do momentu zeszklenia się cebuli. Doprawiamy szczyptą majeranku. Gotowy smalec przelewamy do glinianego naczynia, albo do czystych, suchych słoiczków i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. Podajemy z chlebem.

          Chleb

          Składniki suche:

          • 1 kg mąki
            • 1 szklanka otrębów pszennych
              • 3/4 szklanki siemienia lnianego
                • 1 1/2 łyżki soli

                  Składniki mokre:

                  • 5 dag drożdży
                    • 1 l ciepłej wody
                      • 1 mała łyżeczka cukru
                        • 8 łyżek oleju

                          Sposób przygotowania:

                          W dwóch naczyniach mieszamy osobno suche i mokre składniki. Wymieszane suche składniki dodajemy do mokrych, dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto przekładamy do foremki i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystygnięcia.

                          DANIE GŁÓWNE:

                          Tajskie doznania

                          Tajskie doznania
                          Tajskie doznania

                          Składniki:

                          • 500 g łopatki wieprzowej
                            • 1 1/2 łyżki oleju roślinnego
                              • 4 łyżki czerwonej, tajskiej pasty curry
                                • 3 łyżki posiekanego imbiru
                                  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
                                    • 2 łyżki przeciśniętego przez praskę czosnku
                                      • 400 ml mleczka kokosowego
                                        • 2 łyżki sosu rybnego
                                          • 1 łyżka startej limonki
                                            • 2 łyżki cukru
                                              • 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

                                                Sposób przygotowania:

                                                Na patelnię z podgrzanym olejem wykładamy pastę curry. Całość podgrzewamy około pół minuty. Mięso kroimy na drobne kawałki o szerokości około 5 cm, a następnie dodajemy do pasty curry. Zwiększamy ogień i smażymy, aż mięso dokładnie pokryje się pastą i zmięknie. Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy kawałki mięsa i odstawiamy. Do woka dodajemy: kurkumę, czosnek sos rybny, limonkę i imbir oraz cukier i smażymy przez 10 sekund, mieszając. Dolewamy mleko kokosowe, zagotowujemy i dusimy przez około 5 minut. Do gotowego sosu dodajemy mięso. Całość dusimy przez 3 minuty. Posypujemy bazylią i jeszcze raz mieszamy. Podajemy z pokrojonym w plastry świeżym ogórkiem.

                                                DESER:

                                                Rozpuszczona baba

                                                Rozpuszczona baba
                                                Rozpuszczona baba

                                                Składniki:

                                                • 2 tabliczki gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
                                                  • 200 g masła pokrojonego w kawałki
                                                    • 200 g drobnego cukru trzcinowego
                                                      • 4 jajka
                                                        • 4 żółtka
                                                          • 200 g mąki pszennej
                                                            • 50 g rozpuszczonego masła
                                                              • kakao do posypania
                                                                • cukier puder do posypania
                                                                  • świeża mięta do dekoracji

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Foremki do pieczenia smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego masła i wstawiamy na chwilę do lodówki lub zamrażarki, aby masło stężało. Następnie każdą foremkę smarujemy drugą warstwą masła i od razu posypujemy kakao, dokładnie pokrywając ich środek W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę i masło. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. W drugiej misce jajka i żółtka razem z cukrem ubijamy na gładką jasną masę. Dodajemy mąkę i również mieszamy mikserem. Następnie dodajemy ostudzoną masę czekoladową. Uwaga: robimy to na 3-4 raty, za każdym razem delikatnie mieszając. Gotową masę rozlewamy do kokilek wysmarowanych masłem i kakao (fondant nie urośnie, więc ciasto powinno wypełniać kokilkę prawie w całości). Tak przygotowane kokilki wstawić do lodówki na minimum 20 minut (mogą tam też spędzić całą noc). Schłodzony fondant wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 180°C. Pieczemy około 10 minut, licząc czas od momentu uzyskania przez piekarnik temperatury 180°C, pod koniec sprawdzając, czy ciastko jest już gotowe. Gotowy fondant powinno mieć na wierzchu chrupiącą, ściętą skorupkę. Kokilki wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez minutę. Potem przy użyciu noża delikatnie odsuwamy brzegi ciastka od foremek. Każdą foremkę odwracamy na talerzyku do góry dnem i delikatnie wyjmujemy fondant z foremki. Potem delikatnie znów odwracamy. Podajemy od razu, dodatkowo posypane cukrem pudrem i kakao, udekorowane listkiem mięty. Talerz dekorujemy truskawkowym sosem.

                                                                    Sos truskawkowy

                                                                    Składniki:

                                                                    1/2 kg truskawek

                                                                    6 listków mięty

                                                                    1 łyżka brązowego cukru.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Wszystkie składniki razem miksujemy.

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                    Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                    Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"