Przepisy Marty Lesczyńskiej, sezon 6, Warszawa

Beta vulgaris.jpg
Beta vulgaris.jpg

PRZYSTAWKA:

Beta vulgaris na wybiegu

Składniki:

  • 2-3 buraki
    • 100 g sera feta (może być też kozi)
      • 1 opakowanie rukoli
        • 2-3 łyżki prażonych pestek słonecznika i dyni
          • oliwa
            • sól, pieprz

              Sposób przygotowania:

              Buraki gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Następnie studzimy, kroimy w cienkie plasterki i układamy na talerzu tak, aby krążki na siebie zachodziły. Delikatnie skrapiamy oliwą. Podajemy z rukolą, posypane serem i prażonymi pestkami dyni oraz słonecznika.

              Warzywna pasmanteria.jpg
              Warzywna pasmanteria.jpg

              DANIE GŁÓWNE:

              Warzywna pasmanteria

              Składniki:

              • 20 g orkiszu
                • 1 mały bakłażan
                  • 1 mała cukinia
                    • 1 pietruszka
                      • 1 marchewka
                        • 2 łyżki oliwy
                          • suszone oregano
                            • zioła prowansalskie
                              • 12 pomidorków cherry
                                • 4 ząbki czosnku
                                  • 10 suszonych pomidorów
                                    • szczypta pieprzu cayenne
                                      • 1 opakowanie jogurtu greckiego
                                        • 1 łyżka soku z cytryny
                                          • garść świeżej mięty
                                            • pieprz czarny świeżo mielony
                                              • sól morska

                                                Sposób przygotowania:

                                                Orkisz gotujemy według instrukcji na opakowaniu (moczymy przez około 10 godzin, a gotujemy przez około 1 godzinę). Cukinię i bakłażana kroimy w plastry. Marchewkę i pietruszkę tniemy na cieniutkie wstążeczki. Warzywa przyprawiamy do smaku oregano, ziołami prowansalskimi, a następnie podsmażamy z obu stron na oliwie. Pomidorki cherry parzymy i obieramy ze skórki. Na oliwie podsmażamy dwa posiekane ząbki czosnku. Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki, a następnie podsmażone warzywa oraz posiekane suszone pomidory. Doprawiamy pieprzem cayenne. Na końcu dodajemy ugotowany orkisz. Całość mieszamy. Podajemy z jogurtem greckim doprawionym łyżką soku z cytryny, garścią mięty, solą oraz pieprzem.

                                                DESER:

                                                Puchowe etole.jpg
                                                Puchowe etole.jpg

                                                Puchowe etole

                                                Składniki:

                                                • 6 jajek
                                                  • 25 dag (1 1/4 szklanki) cukru brązowego
                                                    • 15 dag (3/4 szklanki) mąki
                                                      • 1 opakowanie śmietany do deserów (36%)
                                                        • owoce (borówki amerykańskie, granat, truskawki)

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Oddzielamy żółtka od białek. Białka solimy i miksujemy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy kolejno żółtka, a następnie cukier. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do foremek. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 20 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie wykładamy na ostudzone babeczki. Dekorujemy posypując borówkami i owocami granatu. Podajemy na talerzu udekorowanym połówkami truskawek.

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości