Przepisy MARTY WIERZBICKIEJ, sezon 5, Warszawa VIP

Noga Jacka
Noga Jacka

PRZYSTAWKA:

Noga Jacka

Składniki:

  • 400 g golonki
    • 4 nóżki wieprzowe
      • 2 ćwiartki z kurczaka
        • 1 włoszczyzna
          • 3 liście laurowe
            • 1 kostka rosołowa
              • 3 ziarenka ziela angielskiego
                • 5 ziarenek czarnego pieprzu
                  • 1 puszka zielonego groszku
                    • jajko na twardo

                      Sposób przygotowania:

                      Wszystkie rodzaje mięs gotujemy wraz z warzywami i przyprawami, do momentu aż mięso zacznie się rozpadać i łatwo odchodzić od kości. Następnie wyjmujemy mięso, warzywa, wywar studzimy i przecedzamy przez drobne sitko. Do małych miseczek wkładamy pokrojoną w plasterki marchewkę, łyżkę groszku, plasterek jajka, i drobne kawałki mięs. Całość zalewamy wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Danie podajemy schłodzone i według uznania polane octem.

                      DANIE GLÓWNE:

                      Kark mielony w purpurze

                      Kark mielony w purpurze
                      Kark mielony w purpurze
                      • 500 g karkówki
                        • 1/2 suchej bułki (kajzerka)
                          • 1 cebulka
                            • pieprz, sól
                              • 1 jajko
                                • smalec do smażenia
                                  • 5 dużych buraków
                                    • 1 łyżka mąki
                                      • 1/2 kg ziemniaków

                                        Sposób przygotowania:

                                        Buraki gotujemy w skórce do miękkości. Bułkę namaczamy w wodzie. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na smalcu pod przykryciem przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Mięso kroimy na drobne kawałki i mielimy. Nastepnie dodajemy cebulę i odsączoną bułkę. Masę wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety smażymy na rozgrzanym smalcu (może być ten po cebuli). Następnie dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i ścieramy. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy łyżkę mąki i buraki. Całość podsmażamy. Doprawiamy według uznania. Mięso podajemy z gotowanymi ziemniakami i buraczkami.

                                        DESER:

                                        Węgierki w cieście

                                        Węgierki w cieście
                                        Węgierki w cieście

                                        Składniki:

                                        • 250 g mąki
                                          • 1 jajko
                                            • 100 g masła
                                              • łyżka śmietany 18%
                                                • 150 g cukru
                                                  • 500 g śliwek węgierek

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Mąkę, jajko, cukier i zimne masło (najlepiej pocięte nożem na małe kawałki) mieszamy, wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Gotowym ciastem wykładamy formę. Na cieście układamy wydrążone i pokrojone śliwki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 40 minut.

                                                    Kruszonka

                                                    Składniki:

                                                    • 50 g masła
                                                      • 50 g mąki
                                                        • 50 g cukru

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Masło rozpuszczamy w rondelku. Kiedy ostygnie, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy widelcem. Gotową kruszonką posypujemy ciasto.

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości