Przepisy MICHAŁA RZEPECKIEGO, sezon 5, Warszawa

Mniam różowe
Mniam różowe

PRZYSTAWKA

Coś

Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
    • 2-3 ząbki czosnku
      • sól, pieprz
        • gałka muszkatołowa
          • 100 ml gęstej śmietany 18%
            • opakowanie mozzarelli
              • 3 jajka
                • oliwa

                  Sposób przygotowania:

                  Drobno posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy mrożony szpinak i smażymy kolejne kilka minut. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie na przestudzoną tatrę wykładamy szpinak. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową masę jajeczno-śmietanową wylewamy na szpinak. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry mozzarelle. Zapiekamy w piekarniku temperaturze 180°C przez około 30 minut. Kawałki tarty podajemy na talerzu udekorowanym sałatą i pomidorkami koktajlowymi.

                  Ciasto

                  Składniki:

                  • 250 g mąki pszennej
                    • 100 g masła
                      • 2 jajka

                        Sposób przygotowania:

                        Z mąki, masła i jajek wyrabiamy ciasto, które następnie zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do tarty. Całość dokładnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut.

                        DANIE GŁÓWNE:

                        Szczęki

                        Szczęki
                        Szczęki

                        Składniki:

                        • 4 steki z rekina
                          • 200 g mąki
                            • olej do smażenia
                              • 1/2 kg ziemniaków
                                • 1 łyżka masła
                                  • 1/2 l mleka
                                    • skórka starta z jednej cytryny
                                      • 3 łyżki soku z cytryny
                                        • 1/2 kg pomidorów
                                          • 2 czerwone cebule
                                            • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
                                              • 2 łyżki posiekanych listków mięty
                                                • szczypta ostrej papryki w proszku
                                                  • sól, pieprz

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Sparzone, obrane pomidory przecinamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, posiekaną miętę, mieloną paprykę i soki z cytryny. Po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Ziemniaki zalewamy zimną osoloną wodą z dodatkiem mleka i gotujemy do miękkości. Ugotowane, odcedzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy i doprawiamy solą do smaku. Rekina odmrażamy przez kilka godzin w lodówce. Następnie osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Doprawione steki z rekina obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i smażymy przez kilka minut z każdej strony. Podajemy z ziemniaczanym purée z cytrynową nutą i pomidorową salsą.

                                                    DESER:

                                                    Ptaki

                                                    Ptaki.jpg
                                                    Ptaki.jpg

                                                    Składniki:

                                                    • 30 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
                                                      • 30 kostek ptasiego mleczka
                                                        • 250 ml śmietany
                                                          • kilka kropel aromatu waniliowego
                                                            • 1/2 kg truskawek
                                                              • 250 g białej czekolady

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                W rondelku z wrzątkiem rozpuszczamy kawę dodając ptasie mleczko. Całość mieszamy na średnim ogniu do rozpuszczenia pianki. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Studzimy i dodajemy aromat waniliowy. Przepłukane zimną wodą foremki napełniamy gotową masą i wkładamy do lodówki na trzy godziny. Przed podaniem rozpuszczamy w rondelku czekoladę dodając rozgniecione truskawki. Deser podajemy z truskawkowo- czekoladowym musem udekorowany wzorem z białej czekolady.

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości