Przepisy MICHAŁA ZIELIŃSKIEGO, 4 sezon, Warszawa

Wariacja na temat sera
Wariacja na temat sera

PRZYSTAWKA

Płynna wariacja na temat sera z brokułami

Składniki:

  • 1 litr wody
    • brokuły
      • 2 kostki bulionowe grzybowe lub wywar z grzybów i warzyw suszonych
        • 200 g serka topionego naturalnego
          • szczypta soli i pieprzu
            • 1 pęczek natki pietruszki
              • 1/2 szklanki wody
                • 2 łyżki mąki pszennej

                  Sposób przygotowania:

                  Zagotowujemy wodę z kostkami grzybowymi, dodajemy serki topione i przyprawy. Całość przez chwilę gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy rozmieszaną w zimnej wodzie mąkę, mieszając aż do zagotowania. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ugotowane wcześniej brokuły. Krem podajemy z cząstkami brokułów oraz natką pietruszki.

                  DANIE GŁÓWNE

                  Papryka z mięsem i Don Pieczarrami

                  Papryka z mięsem
                  Papryka z mięsem

                  Składniki:

                  • 5 dużych czerwonych papryk
                    • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
                      • 500 g mięsa mielonego
                        • 1 duża cebula
                          • mały ząbek czosnku
                            • 1 kg pieczarek
                              • przyprawa do mięsa mielonego
                                • przyprawa uniwersalna
                                  • pieprz
                                    • chili
                                      • olej lub oliwa
                                        • sałata
                                          • 3 torebki ryżu

                                            Sposób przygotowania:

                                            Papryki myjemy, okrajamy “kapelusz” i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie ostudzony przesmażamy na oliwie z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy razem na oleju aż cebula się zeszkli a pieczarki będą miękkie. Usmażoną cebulę i pieczarki przekładamy do średniej wielkości miski a na patelni smażymy na średnim ogniu mięso przez około 10 minut. Dodajemy przyprawy i zdejmujemy z ognia. Usmażone mięso mieszamy z cebulą i pieczarkami, dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego i wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotowym farszem nadziewamy paprykę. Do żaroodpornego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy w nim paprykę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30-40 min. Gotową podajemy ryżem, liściem sałaty polanym sosem jogurtowo- ziołowym.

                                            DESER

                                            Winna grucha na lodzie

                                            Składniki:

                                            Winna grucha
                                            Winna grucha
                                            • 5 gruszek
                                              • 1 butelka czerwonego wina
                                                • 1 pomarańcza
                                                  • 1 cytryna
                                                    • 10 dag cukru
                                                      • kilka goździków
                                                        • 1/2 łyżeczki cynamonu
                                                          • wiśnie (mogą być w syropie)
                                                            • orzechy włoskie
                                                              • 2 łyżki syropu klonowego
                                                                • masło

                                                                  Polewa czekoladowa

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Do garnka wlewamy butelkę czerwonego wina, dodajemy cukier, kilka goździków oraz pół łyżeczki cynamonu oraz pokrojone w cząstki pomarańczę i cytrynę. Wino zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Gruszki obieramy ze skórki i wkładamy do rondla z winem. Gotujemy do średniej miękkości i pozostawiamy w winie do całkowitego ostudzenia. Wydrylowane wiśnie i posiekane orzechy włoskie, podsmażamy krótko na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy dwie łyżki syropu klonowego, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. wystudzone gruszki wyjmujemy z wina i wydrążamy od dołu do połowy, uważając aby nie uszkodzić gruszki. W uzyskane otwory wkładamy ostudzone wiśnie z orzechami. Gruszkę polewamy gorącą polewą czekoladową, czekamy chwilę aż czekolada stężeje i podajemy z lodami waniliowymi.

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości