Przepisy PIOTRA NIEWIADOMSKIEGO, 4. edycja, Trójmiasto

następna strona

Przepisy

powrót do listyPoprzednia

Przepisy NATALII DASZEWSKIEJ, 4. edycja, Trójmiasto

Przepisy NATALII DASZEWSKIEJ, 4. edycja, Trójmiasto
Biały przysmak

 

PRZYSTAWKA

Biały przysmak Mennonitów

 

Składniki:

  • 1/2 litra wody
  • włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka)
  • listek laurowy
  • korpus drobiowy
  • 500 g szparagów
  • 2 średnie ziemniaki
  • kalafior
  • pietruszka
  • seler
  • 150 ml śmietany 30%
  • pieprz cytrynowy i biały
  • gałka muszkatołowa najlepiej świeża
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy klasyczny bulion, który następnie przecedzamy przed sitko. Do przecedzonego bulionu dodajemy pokrojone, obrane, surowe warzywa i gotujemy do miękkości. Całość zmiksujemy blenderem, przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się włosia ze szparagów. Do przetartego kremu dodajemy śmietanę. Całość przyprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową.

 

 

DANIE GŁÓWNE

Król z depresji

Król z depresji
Król z depresji

Składniki:

  • królik
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml białego wina
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • sól i pieprz
  • płaska łyżeczka kolendry
  • płaska łyżeczka majeranku

 

Sposób przygotowania:

Królika oczyszczamy, osuszamy i zalewamy marynatą z jogurtu zmieszanego z białym winem na 24h przed pieczeniem. Po upływie doby królika wyjmujemy z marynaty i nacieramy przyprawami.  Warzywa obieramy i kroimy w dużą kostkę, a następnie razem z królikiem umieszczamy w rękawie do pieczenia. Dolewamy pół szklanki wody (może być więcej w zależności od wielkości królika) i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 1,5 od 2 godzin. Po upieczeniu wyjmujemy z rękawa. Upieczonego królika podajemy w całości z sosem warzywnym podanym w sosjerce.

 

Sos

Składniki:

  • 10 fig
  • miód
  • ciemny ocet balsamiczny
  • łyżka oliwy
  • orzechy nerkowca
  • sól, pieprz
  • warzywa, które piekły się razem z królikiem
  • 100 ml białego wina

 

 

Sposób przygotowania:

Figi oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i podsmażamy na oliwie. Wlewamy białe wino i chwilkę dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy miód i ocet balsamiczny, oraz warzywa powstałe po pieczeniu królika. Całość gotujemy na małym ogniu 5-8 minut, tak, aby powstał naturalnie gęsty sos.

 

Purée ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/3 kostki masła 82%
  • 120 ml śmietany 30%
  • koperek
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy i ubijamy dodając masło i śmietanę do uzyskania puszystej konsystencji. Doprawiamy przyprawami i bardzo drobno posiekanym koperkiem. Nakładamy łyżką do lodów.

Sałatka z czerwonych buraczków

  • 0,5 kg buraków ćwikłowych
  • łyżka musztardy delikatesowej
  • 5 ml octu jabłkowego
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy i ścieramy na tarce. Odsączamy sok. Dodajemy ocet jabłkowy, musztardę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

 

DESER

 

Niebo nad deltą Wisły

Niebo nad deltą Wisły
Niebo nad deltą Wisły

Składniki:

  • 1,5 kg twarogu
  • 10 – 15 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórka pomarańczowa
  • kostka masła 82 %
  • sok z 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Twaróg mielimy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Całość miksujemy, powoli dodając rozpuszczone masło, 3 łyżki mąki i proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy zmielony twaróg. Osobno ubijamy białka z odrobiną cukru i soli na sztywną pianę. Następnie do masy twarogowej powoli dodajemy ubite białka delikatnie mieszając. Opcjonalnie dodajemy skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez 10 minut, następnie zmniejszamy do temperatury 160˚C i dalej pieczemy 1h, 15 minut. Podajemy z musem malinowym.

Komentarze (33)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

witaj Natalio mam male pytanko ,czy maslo do sernika ma byc cieple czy zimne roztopione

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      a ten królik to jakiej wielkości ? bo ja mam takiego 3 kg i nie wiem czy dac podwojną porcje składników?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          kamilci_a

          jakiego twarogu użyc do sernika?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ta Natalia , to taka słodka żmijka . Nie chciałabym takiego gościa u siebie .

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ninia181

                  a tą wodę w przepisie na królika mam do rękawa wlać??

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      A ile miodu trzeba dodac .?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          jakiego użyłaś twarogu? tłustego/półtłustego/chudego? :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              moze być wino czerwone albo nalewka babuni?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Nie radziłabym.. lepszy jest ocet balsamiczny :)

                                  Natalia

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Robie dzis królika czy obejdzie sie on bez sosu?
                                      Czy lepiej zrezygnować?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Sos jest kwintesencją smaku, nie zaryzykowałabym bez niego :)

                                          Natalia

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Uwielbiam pana który komentuje program w czasie jego trwania. Lubię go słuchać, jest inteligentny, błyskotliwy i ma rewelacyjne poczucie humoru.!!!

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                                  tvnpix