Przepisy ŁUKASZA GRUSZCZYŃSKIEGO, sezon 5, Kielce

następna strona

Przepisy

powrót do listyPoprzednia

Przepisy OLGI RAK, sezon 5, Kielce

Przepisy OLGI RAK, sezon 5, Kielce
Zielono urodzinowo

 

PRZYSTAWKA:

Zielono urodzinowo

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 2 opakowania świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 dag sera gorgonzola
  • 1 serek mascarpone
  • 60 dag sera np. gouda i  mozzarella
  • 8 naleśników
  • sól

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju do zarumienienia, dodajemy czosnek i świeży szpinak, a następnie ser gorgonzola. Całość dusimy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W foremkach układamy warstwowo przygotowane składniki. Wycięte naleśniki smarujemy serkiem mascarpone. Następnie dodajemy gotowy szpinak. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180-200oC przez około 30 minut.

Naleśniki

Składniki:

  • szklanka mąki
  • woda gazowana
  • jajko

 

Sposób przygotowania:

 

Składniki mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Naleśniki smażymy i gdy lekko ostygną wycinamy z nich mniejsze formy pasujące do foremek.

DANIE GŁÓWNE:

Płaczący Karczek

Płączący Karczek
Płączący Karczek

Mięso

Składniki:

  • 60 dag karczku
  • 5 średnich cebul
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Karczek płuczemy, osuszamy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm. Mięso delikatnie rozbijamy i przyprawiamy do smaku przyprawą do grilla, solą, papryką, oregano i pieprzem. Przyprawione mięso obsmażamy na patelni z dwóch stron. Cebule średnio drobno kroimy i dusimy na oleju przez około 20 minut. Usmażone kotlety przekładamy cebulką i dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Gotowe mięso podajemy z ryżem i surówką z kapusty.

Ryż

Składniki :

 

  • 4 torebki ryżu białego
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 duże cebule
  • 1 całe jajko

Sposób przygotowania:

Drobno posiekane cebule dusimy na oleju rzepakowym, na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz pozostałymi przyprawami i dusimy przez około 20 minut, na koniec dodając jedno roztrzepane jajko.

Surówka
Składniki:

  • 1 mała biała kapusta
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy

Sposób przygotowania:

Kapustę siekamy, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy majonez, musztardę i jogurt grecki. Całość dokładnie mieszamy.

 

DESER:

Królowa śniegu

Królowa Śniegu
Królowa Śniegu

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 1/2 szklani cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 kostka masła
  • 16 biszkoptów
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 kg malin
  • 1 szklanka mleka
  • 2 galaretki malinowe

 

Sposób przygotowania:

Żółtka z cukrem i budyniem ubijamy przez około 4 minuty na gładki krem. Zagotowujemy mleko i do gotującego się mleka stopniowo dodajemy krem, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gotowy krem studzimy. Następnie dodajemy kostkę masła i ponownie ubijamy. Biszkopty moczymy w galaretce z odrobiną mleka i układamy w pucharkach. Na wierzch wylewamy połowę naszej masy budyniowej, ponownie układamy nasączone biszkopty, które przykrywamy pozostałą częścią kremu budyniowego z dodatkiem kakao. Na wierzchu układamy maliny, które następnie zalewamy galaretką. Deser wkładamy do lodówki na minimum trzy godziny.

Komentarze (22)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
szczeniaczek26

robiłam dziś danie główne0,miesko wyszło pysznie,natomiast ryż-paskudztwo....ugotowałam go i połączyłąm z przyprawami-których ilość jest mocno przesadzona-tak zdominowały potrawę-że nie dało się tego do ust wziąść..nie rozumiem jak komuś to coś moze smakować

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Najbardziej podoba mi się deser malinowo budyniowy:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Jesli ryz mialby byc surowy to zapewne w przepisie bylaby podana ilosc plynu do podlania. Robilam ten ryz, musi byc ugotowany. Jesli dusicie jak to jest podane w przepisie to ryz wyjdzie pyszny, jesli robicie na zbyt duzym ogniu moze cos sie z nim stac.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ryż ugotowany! Robiłam osobiście i wyszedł pyszny, tylko danie trzeba naprawdę posolić. Ja dodałam jeszcze małą puszkę groszku konserwowego, ktory zdecydowanie poprawił smak ryżu.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Karczek wspaniały, ryż podlany bulionem .Efekt dania - NIE Z TEJ ZIEMI!!!!!!!!!
                  Bardzo dziękuję,za przepis, sprawiłam domownikom ogromną przyjemność kulinarną..
                  Danka

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      a ja mam takie pytanie...gdzie mam położyć te naleśniki w przystawce?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Chętnie korzystam z przepisów ale dlaczego nie sa dokładne. Np.ryz do placzacego karczku: chyba nie powinien być surowy. Zrobilam z surowego i musiałam dolac wody aby był jadalny.
                          Bardzo proszę, dbajcie o dokladnosc. A surowka z kapusty: czy ma być bez soli i innych przypraw.
                          Konkludujac: albo przepis dokładny - albo bez przepisu.... rozwiń

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              ryz surowy i podlewamy go bulionem przez caly czas duszenia tak aby pęczniał

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  jak z tym ryżem ??????

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                      tvnpix