Przepisy ŁUKASZA GRUSZCZYŃSKIEGO, sezon 5, Kielce

następna strona

Przepisy

powrót do listyPoprzednia

Przepisy OLGI RAK, sezon 5, Kielce

Przepisy OLGI RAK, sezon 5, Kielce
Zielono urodzinowo
Zobacz pełny odcinek na player.pl

 

PRZYSTAWKA:

Zielono urodzinowo

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 2 opakowania świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 dag sera gorgonzola
  • 1 serek mascarpone
  • 60 dag sera np. gouda i  mozzarella
  • 8 naleśników
  • sól

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju do zarumienienia, dodajemy czosnek i świeży szpinak, a następnie ser gorgonzola. Całość dusimy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W foremkach układamy warstwowo przygotowane składniki. Wycięte naleśniki smarujemy serkiem mascarpone. Następnie dodajemy gotowy szpinak. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180-200oC przez około 30 minut.

Naleśniki

Składniki:

  • szklanka mąki
  • woda gazowana
  • jajko

 

Sposób przygotowania:

 

Składniki mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Naleśniki smażymy i gdy lekko ostygną wycinamy z nich mniejsze formy pasujące do foremek.

DANIE GŁÓWNE:

Płaczący Karczek

Płączący Karczek
Płączący Karczek

Mięso

Składniki:

  • 60 dag karczku
  • 5 średnich cebul
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Karczek płuczemy, osuszamy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm. Mięso delikatnie rozbijamy i przyprawiamy do smaku przyprawą do grilla, solą, papryką, oregano i pieprzem. Przyprawione mięso obsmażamy na patelni z dwóch stron. Cebule średnio drobno kroimy i dusimy na oleju przez około 20 minut. Usmażone kotlety przekładamy cebulką i dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Gotowe mięso podajemy z ryżem i surówką z kapusty.

Ryż

Składniki :

 

  • 4 torebki ryżu białego
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 duże cebule
  • 1 całe jajko

Sposób przygotowania:

Drobno posiekane cebule dusimy na oleju rzepakowym, na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz pozostałymi przyprawami i dusimy przez około 20 minut, na koniec dodając jedno roztrzepane jajko.

Surówka
Składniki:

  • 1 mała biała kapusta
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy

Sposób przygotowania:

Kapustę siekamy, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy majonez, musztardę i jogurt grecki. Całość dokładnie mieszamy.

 

DESER:

Królowa śniegu

Królowa Śniegu
Królowa Śniegu

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 1/2 szklani cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 kostka masła
  • 16 biszkoptów
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 kg malin
  • 1 szklanka mleka
  • 2 galaretki malinowe

 

Sposób przygotowania:

Żółtka z cukrem i budyniem ubijamy przez około 4 minuty na gładki krem. Zagotowujemy mleko i do gotującego się mleka stopniowo dodajemy krem, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gotowy krem studzimy. Następnie dodajemy kostkę masła i ponownie ubijamy. Biszkopty moczymy w galaretce z odrobiną mleka i układamy w pucharkach. Na wierzch wylewamy połowę naszej masy budyniowej, ponownie układamy nasączone biszkopty, które przykrywamy pozostałą częścią kremu budyniowego z dodatkiem kakao. Na wierzchu układamy maliny, które następnie zalewamy galaretką. Deser wkładamy do lodówki na minimum trzy godziny.

Komentarze (22)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
szczeniaczek26

robiłam dziś danie główne0,miesko wyszło pysznie,natomiast ryż-paskudztwo....ugotowałam go i połączyłąm z przyprawami-których ilość jest mocno przesadzona-tak zdominowały potrawę-że nie dało się tego do ust wziąść..nie rozumiem jak komuś to coś moze smakować

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Najbardziej podoba mi się deser malinowo budyniowy:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Jesli ryz mialby byc surowy to zapewne w przepisie bylaby podana ilosc plynu do podlania. Robilam ten ryz, musi byc ugotowany. Jesli dusicie jak to jest podane w przepisie to ryz wyjdzie pyszny, jesli robicie na zbyt duzym ogniu moze cos sie z nim stac.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ryż ugotowany! Robiłam osobiście i wyszedł pyszny, tylko danie trzeba naprawdę posolić. Ja dodałam jeszcze małą puszkę groszku konserwowego, ktory zdecydowanie poprawił smak ryżu.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Karczek wspaniały, ryż podlany bulionem .Efekt dania - NIE Z TEJ ZIEMI!!!!!!!!!
                  Bardzo dziękuję,za przepis, sprawiłam domownikom ogromną przyjemność kulinarną..
                  Danka

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      a ja mam takie pytanie...gdzie mam położyć te naleśniki w przystawce?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Chętnie korzystam z przepisów ale dlaczego nie sa dokładne. Np.ryz do placzacego karczku: chyba nie powinien być surowy. Zrobilam z surowego i musiałam dolac wody aby był jadalny.
                          Bardzo proszę, dbajcie o dokladnosc. A surowka z kapusty: czy ma być bez soli i innych przypraw.
                          Konkludujac: albo przepis dokładny - albo bez przepisu.... rozwiń

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              ryz surowy i podlewamy go bulionem przez caly czas duszenia tak aby pęczniał

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  jak z tym ryżem ??????

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                      tvnpix