Przepisy Pawła Danilczuka, sezon 6, Białystok

Kolektor na starcie
Kolektor na starcie

PRZYSTAWKA:

Kolektor na starcie

Składniki:

  • 6 średnich pomidorów
    • 2 czerwone cebule
      • 2 ząbki czosnku
        • 100 g parmezanu
          • 1 opakowanie orzeszków pinii
            • mały słoik suszonych pomidorów
              • sól i pieprz
                • 1 łyżeczka cukru
                  • 1 łyżeczka papryki
                    • świeża bazylia do dekoracji
                      • śmietana
                        • oliwa

                          Sposób przygotowania:

                          Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i delikatnie podsmażamy. Dodajemy połówki pomidorów. Doprawiamy cukrem i papryką. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 180oC przez 30 minut. W moździerzu rozdrabniamy podsmażone wcześniej orzeszki pinii. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz starty ser. Całość ucieramy w moździerzu. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Upieczone pomidory miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy śmietanę. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Gotową zupę przelewamy do miseczek dodając do każdej porcji jedną łyżkę pasty. Dekorujemy bazylią.

                          Dogrzany slik
                          Dogrzany slik

                          DANIE GŁÓWNE:

                          Dogrzany slik w zalewie śliwkowej

                          Składniki:

                          • 1 kg karkówki
                            • 1 kg ziemniaków
                              • opakowanie mrożonych małych marchewek
                                • opakowanie dużych rodzynek
                                  • sól, pieprz
                                    • słoik keczupu
                                      • słoik dżemu śliwkowego
                                        • szklanka wody
                                          • 2 główki cebuli czerwonej
                                            • 1 ząbek czosnku
                                              • majeranek
                                                • mleko
                                                  • masło
                                                    • świeża natka pietruszki do dekoracji

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Karkówkę kroimy w centymetrowe plastry. Doprawiamy wedle uznania - majerankiem, solą, pieprzem. Podsmażamy na patelni cebulę i czosnek, a następnie plastry mięsa. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwowo: podsmażone mięso, rodzynki i cebulę. Przygotowujemy sos, łącząc dżem śliwkowy z keczupem, (jeśli będzie zbyt gesty, dodajemy szklankę wody). Mięso polewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 190oC przez 2 godziny. Marchewki gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie delikatnie podsmażamy w małej ilości masła z dodatkiem soli i pieprzu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie ubijamy na purée z dodatkiem odrobiny mleka i masła. Upieczone mięso podajemy z marchewkami oraz ziemniaczanym purée. Dekorujemy natką pietruszki.

                                                      DESER:

                                                      Rajdowa faworytka
                                                      Rajdowa faworytka

                                                      Rajdowa faworytka

                                                      Składniki:

                                                      • 5 gruszek
                                                        • 3 jajka
                                                          • 3 szklanki mąki
                                                            • 1 opakowanie cukru waniliowego
                                                              • 4 łyżki brązowego cukru
                                                                • 2 kostki margaryny
                                                                  • 1 szklanka mleka
                                                                    • 2 łyżki cynamonu
                                                                      • 1 łyżka proszku do pieczenia
                                                                        • 1/2 szklanki cukru pudru
                                                                          • 1 opakowanie lodów waniliowych
                                                                            • bułka tarta
                                                                              • masło

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                W misce łączymy ze sobą: mąkę, mleko, dwa żółtka i jedno całe jajko, kostkę margaryny, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy, i wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odkładamy do zamrażarki. Gruszki obieramy, kroimy w plastry, doprawiamy cynamonem i smażymy na margarynie dodając brązowy cukier. Spód formy do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Spód formy wyklejamy częścią ciasta, a następnie układamy na nim gruszki. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy owoce. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 90 minut, aż ciasto zarumieni się. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z lodami waniliowymi.

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

                                                                                Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

                                                                                Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

                                                                                Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

                                                                                Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

                                                                                Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

                                                                                Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

                                                                                Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

                                                                                Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

                                                                                "Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?

                                                                                "Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?