Przepisy Roberta Krawieckiego, sezon 6, Grudziądz

Przystań Casablanca.jpg
Przystań Casablanca.jpg

PRZYSTAWKA:

Przystań Casablanca

Składniki:

  • 1 arbuz
    • 300 g sera owczego
      • oliwki czarne
        • rukola
          • orzechy włoskie
            • 4 łyżeczki miodu
              • kilka oliwek

                Sposób przygotowania:

                Miąższ arbuza kroimy na kawałki. Skorupę arbuza dzielimy na części w kształcie łódeczek. Kawałki arbuza mieszamy z rukolą. Dodajemy zgniecione orzechy, oliwki oraz pokruszony ser wymieszany z miodem.

                Mauretania po polsku.jpg
                Mauretania po polsku.jpg

                DANIE GŁÓWNE:

                Mauretania po polsku

                Ryba

                Składniki:

                • 4 filety z łososia
                  • 4 filety z halibuta
                    • młoda zielona fasolka
                      • młoda marchewka z natką
                        • 1 kg ziemniaków
                          • oliwa z oliwek
                            • masło
                              • 1 avocado

                                Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Ryby myjemy, czyścimy i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, aż mięso się zetnie. Warzywa gotujemy.

                                Sos

                                Składniki:

                                • 250 ml śmietany 36%
                                  • około 50-100 g serka topionego
                                    • 1 cytryna
                                      • sól
                                        • pieprz

                                          Sposób przygotowania:

                                          Dusimy na maśle pokrojoną cebulę, dodajemy sok z cytryny, śmietanę. Całość zagęszczamy topionym serkiem śmietankowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

                                          Na talerzu układamy ryby polane sosem oraz ugotowane warzywa. Awokado kroimy na podłużne, cienkie paski i przyozdabiamy wierzch dania.

                                          Senegal przed zachodem słońca.jpg
                                          Senegal przed zachodem słońca.jpg

                                          DESER:

                                          Senegal przed zachodem słońca

                                          Składniki:

                                          • 250 g maki
                                            • 50 g jasnego brązowego cukru
                                              • 125 g masła
                                                • 1 łyżka wody
                                                  • kilka kropli aromatu waniliowego
                                                    • 500 ml śmietanki 30%
                                                      • 4 dojrzałe banany
                                                        • sok z cytryny
                                                          • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
                                                            • orzechy włoskie
                                                              • 250 ml masy krówkowej
                                                                • świeża mięta
                                                                  • czekolada mleczna

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Ugniatamy ciasto z mąki, brązowego cukru, masła, wody i aromatu waniliowego. Gdy konsystencja będzie jednolita, ciastem wykładamy formę do pieczenia tworząc brzeg o wysokości około 2 cm. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez 20-25 minut. Masę krówkową podgrzewamy w rondlu, co jakiś czas dodając śmietankę, po czym odstawiamy do wystygnięcia.

                                                                    Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Moczymy w soku z cytryny i układamy na upieczonym spodzie. Dodajemy listki mięty i polewamy masą krówkową. Śmietanę ubijamy z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego i umieszczamy na wierzchu. Ciasto możemy udekorować orzechami i startą czekoladą.

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości