Przepisy ROBERTA PIESIECKIEGO, 4 sezon, Białystok

Crazy Tatanka
Crazy Tatanka

PRZYSTAWKA:

Crazy tatanka

Składniki:

  • 40 dag kurek
    • 4 ziemniaki
      • 4 ząbki czosnku
        • 1 cebula
          • 1 marchewka
            • 1 pietruszka
              • 1/4 selera
                • koper
                  • 1 liść laurowy
                    • 2 ziarnka ziela angielskiego
                      • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku
                        • pół litra bulionu warzywnego
                          • sól, pieprz
                            • 1 łyżka masła
                              • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
                                • 100 g wódki żubrówki

                                  Sposób przygotowania:

                                  Kurki płuczemy i siekamy. Cebulę opiekamy na ogniu. Ziemniaki kroimy w kostkę. W szerokim rondlu podsmażamy kurki na roztopionym maśle. Następnie podsmażamy pietruszkę, marchewkę i seler. Do garnka z bulionem warzywnym wrzucamy kurki i podsmażone warzywa oraz ziemniaki. Gotujemy ok. 30 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie doprawiamy śmietaną, liściem laurowym, zielem angielskim i koperkiem. Żubrówkę serwujemy na talerzu, bezpośrednio przed jedzeniem.

                                  DANIE GŁÓWNE

                                  Psin Talo z ognia

                                  Psin Talo z ognia
                                  Psin Talo z ognia

                                  Składniki:

                                  • 1 kg sarniny na gulasz
                                    • bulion warzywny
                                      • 2 łyżki oleju
                                        • 1 marchew
                                          • 1 pietruszka
                                            • 1 seler
                                              • 1 papryka
                                                • 1 cebula
                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                    • 1 liść laurowy
                                                      • 2 owoce jałowca
                                                        • szklanka pęczaku
                                                          • 8 ogórków kiszonych
                                                            • 10 dag sera korycińskiego z czosnkiem
                                                              • 10 dag sera korycińskiego z czarnuszką

                                                                Marynata do mięsa

                                                                Składniki:

                                                                • 250 ml wina czerwone półwytrawnego
                                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                                    • łyżka cukru
                                                                      • łyżka soli
                                                                        • listek laurowy
                                                                          • 4 ziarnka jałowca
                                                                            • olej słonecznikowy

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Mięso marynujemy przez dwa dni. Przed przyrządzaniem odcedzamy z marynaty. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i rumienimy mięso. Następnie dodajemy opieczoną cebulę, posiekany czosnek, liść laurowy, rozgniecione owoce jałowca i sól. Całość zalewamy bulionem warzywnym, przykrywamy i dusimy przez godzinę, aż mięso będzie miękkie. Gotujemy pęczak. Gulasz podajemy na pęczaku posypany serem korycińskim. Do gulaszu serwujemy ogórki kiszone.

                                                                              DESER

                                                                              Naleśniki mustanga

                                                                              Naleśniki Mustanga
                                                                              Naleśniki Mustanga

                                                                              Składniki:

                                                                              • 2 szklanki mąki pszennej
                                                                                • 1 szklanka mleka
                                                                                  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
                                                                                    • 1 jajko
                                                                                      • 2 łyżki cukru
                                                                                        • 4 łyżeczki cukru pudru
                                                                                          • szczypta soli
                                                                                            • dżem jabłkowy
                                                                                              • dżem jagodowy
                                                                                                • bita śmietana

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Mąkę miksujemy z mlekiem i żółtkiem. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do masy. Na końcu dodajemy wodę mineralną gazowaną. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie smażymy naleśniki. Środek naleśnika wypełniamy dżemem jabłkowym z szarej renety. Naleśniki posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkiem mięty. Podajemy z dżemem jagodowym i bitą śmietanę.

                                                                                                  Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                  Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                  Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                  Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                  Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                  The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                  The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                  Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                  Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                  Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                  Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                  Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                  Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"