Przepisy Sebastiana Piwańskiego, sezon 6, Białystok

Zieleń św. Jakuba
Zieleń św. Jakuba

PRZYSTAWKA:

Zieleń św. Jakuba

Składniki:

  • 1 1/2 litra wody
    • 3 kostki rosołowe
      • 1 mały por
        • 1/4 selera
          • 2 małe marchewki
            • 1 mała pietruszka
              • 1 cebula szalotka
                • 3 małe ząbki czosnku
                  • 1 główka sałaty maślanej
                    • 1 główka sałaty lodowej
                      • 1 mały ziemniak
                        • śmietana 36 %
                          • oliwa z oliwek
                            • 1 łyżka ziół prowansalskich
                              • 4 duże przegrzebki
                                • sól,
                                  • szczypta białego pieprzu
                                    • 2 liście laurowe
                                      • masło

                                        Sposób przygotowania:

                                        Kostki rosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Cebulę, czosnek oraz pozostałe warzywa oprócz sałat, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię z podgrzanym masłem z oliwą. Doprawiamy pokruszonymi liśćmi laurowymi, solą, białym pieprzem, oraz ziołami prowansalskimi. Całość podsmażamy przez około 3-4 minuty. Dodajemy połowę umytej sałaty maślanej i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Do garnka z gotującym się bulionem wkładamy podsmażone warzywa. Sałatę lodową i resztę sałaty maślanej podsmażamy na patelni i dodajemy do gotujących się warzyw. Doprawiamy ziołami prowansalskimi do smaku. Całość gotujemy na dużym ogniu przez około 15 minut. Gotową zupę miksujemy, a następnie przecedzamy, aby usunąć ewentualne włókna pozostałe po miksowaniu warzyw. Przegrzebki wyjmujemy z muszli i oczyszczamy. Oprószone solą i pieprzem przegrzebki podsmażamy na patelni z oliwą i odrobiną masła i przekładamy na talerz. Wlewamy zupę dodając odrobinę śmietany.

                                        Płonący Donald
                                        Płonący Donald

                                        DANIE GŁÓWNE:

                                        Płonący Donald

                                        Składniki:

                                        • 4 pojedyncze piersi kaczki bez kości
                                          • 2 pomarańcze
                                            • 1 łyżka masła
                                              • 1 łyżeczka miodu
                                                • 50 ml brandy
                                                  • sól
                                                    • pieprz

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Kaczkę przyprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy na minimum 2 godziny w lodówce (można zostawić na całą noc). Następnie mięso, odwrócone (naciętą wcześniej) skórą do góry, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 220oC przez 18-20 minut. Pomarańcze obieramy ostrym nożem, tak by nie zostawić nigdzie ani błony, ani białych części owocu. Uzyskany przy krojeniu sok przelewamy do miseczki. Upieczone mięso kroimy w ukośne plastry a następnie wraz z 2 łyżkami, wytopionego podczas pieczenia tłuszczu oraz 1 łyżką masła, przekładamy na patelnię, polewamy alkoholem i podpalamy. Gdy płomień zgaśnie wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na dużym ogniu przez około 2-3 minuty. Podajemy polane pomarańczowym sosem z patelni z warzywami i sałatką.

                                                      Warzywa do kaczki

                                                      Składniki:

                                                      • 1 duży, słodki ziemniak
                                                        • 1 duża kalarepka
                                                          • 1 duży seler
                                                            • 1 jajko
                                                              • bułka tarta
                                                                • sól i pieprz
                                                                  • mąka

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Warzywa obieramy i kroimy w równe plastry grubości około jednego centymetra. Ważne, aby warzywa były duże, wtedy bez problemu wytniemy z nich równe kwadraty i prostokąty. Możemy w tym celu użyć foremki do ciastek. Pokrojone warzywa gotujemy na parze do momentu aż będą lekko miękkie i studzimy. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie każdy kawałek obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku, oraz w tartej bułce. Smażymy w frytkownicy w temperaturze 180oC przez około 5 minut na złoty kolor.

                                                                    Sałatka

                                                                    Składniki:

                                                                    • 1 rukola
                                                                      • 1 gruszka
                                                                        • garść orzechów pinii
                                                                          • opakowanie niebieskiego sera pleśniowego
                                                                            • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
                                                                              • 2 łyżki soku z cytryny
                                                                                • sól i pieprz

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Rukolę myjemy i układamy na talerzu. Umytą gruszkę kroimy na kawałki a następnie wykładamy na rukolę razem z pokrojonym w drobną kostkę serem. Całość posypujemy uprażonymi na patelni orzechami. W szklance mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę polewamy dressingiem.

                                                                                  DESER:

                                                                                  Zima w Wiedniu
                                                                                  Zima w Wiedniu

                                                                                  Zima w Wiedniu

                                                                                  Sernik

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 1 kg twarogu
                                                                                    • 6 jajek
                                                                                      • 150-400 g cukru pudru
                                                                                        • 200 g masła
                                                                                          • 100 g kaszy manny expressowej
                                                                                            • szczypta soli

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Żółtka ucieramy z cukrem i masłem przez około 10 minut, do momentu, aż powstanie puszysta jednolita masa. Następnie dodajemy twaróg i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodajemy kaszę manną i ponownie mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Do wcześniej natłuszczonej formy wylewamy gotową masę serową. Pieczemy w temperaturze 160oC przez około 45-50 minut bez otwierania piekarnika. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i studzimy w nim ciasto przez około 10 minut. Następnie upieczone wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na paterę. Podajemy z domowymi lodami.

                                                                                              Lody

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 3 żółtka jajek
                                                                                                • 150 g cukru (drobny, ale nie cukier puder)
                                                                                                  • 200 ml śmietany deserowej 36 %
                                                                                                    • 350 ml mleka 3,2 %
                                                                                                      • 2 laski wanilii
                                                                                                        • świeża mięta do dekoracji
                                                                                                          • sos balsamiczny

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            Żółtka i cukier ucieramy na jednolitą masę, tak by nie było grudek. Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz mleko i śmietanę. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy do urządzenia do produkcji lodów i przez 30 minut mieszamy. Następnie przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na około 4 godziny. Podajemy delikatnie polane sosem balsamicznym i udekorowane listkiem mięty.

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                            Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                                            Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                                            Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                                            Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"