Przepisy STEFANO TERRAZZINO, 4 sezon, Warszawa

Sałatka Don Corleone
Sałatka Don Corleone

PRZYSTAWKA:

Sałatka Don Corleone

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomarańcze
    • sałata rzymska
      • fenkuł
        • owoc granatu
          • pestki słonecznika do dekoracji
            • oliwa z oliwek

                Sposób przygotowania:

                Pomarańcze obieramy ze skórki i dzielimy na ćwiartki, które dodatkowo przekrajamy na połówki. Fenkuł w miarę drobno kroimy, sałatę rwiemy na drobne części. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Posypujemy wydrążonymi pestkami granatu oraz opcjonalnie podprażonymi pestkami słonecznika. Polewamy oliwą i mieszamy. Podajemy z focaccią.

                Focaccia

                Składniki:

                • 350 g mąki
                  • 140 ml wody
                    • 15 g świeżych drożdży
                      • 2 łyżki oliwy z oliwek
                        • sól

                          Sposób przygotowania:

                          Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Następnie dodajemy do mąki z solą i oliwą. Całość wyrabiamy ręcznie lub mikserem dodając w trakcie ciepłej wody, tak, aby ciasto po wyrobieniu było miękkie i elastyczne. Z ciasta formułujemy kulę, którą przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy. Powierzchnię focacci nakłuwamy widelcem i delikatnie smarujemy oliwą, posypujemy solą gruboziarnistą. Pieczemy w temperaturze 200˚C przez około 30 minut.

                          DANIE GŁÓWNE:

                          Domowa lasagne

                          babci Cosanostra

                          Domowa lasagne
                          Domowa lasagne

                          Składniki:

                          • 250 dag mielonego mięsa wołowego
                            • 250 dag mielonego mięsa wieprzowego
                              • 50 dag szynki
                                • dwie cebule
                                  • dwie marchewki
                                    • 2 ząbki czosnku
                                      • puszka zielonego groszku
                                        • mozzarella (według uznania)
                                          • parmezan (według uznania)
                                            • papryczka peperoncino
                                              • masło
                                                • przecier pomidorowy

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Cebulę oraz papryczkę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce. Następnie szklimy cebulę, papryczkę i dusimy na maśle z marchewką. Dodajemy mięsa mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy. Następnie dodajemy groszek i jeszcze chwilę dusimy. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy płaty makaronu, na które wykładamy przygotowany mięsny farsz. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki szynkę, kawałki mozzarelli. Na wierzch wykładamy kolejną warstwę makaronu, którą przykrywamy farszem. Czynność powtarzamy aż do wypełnienia naczynia. Wierzch dania posypujemy startym parmezanem i kawałkami masła. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200˚C przez około 30 – 40 minut.

                                                  Lasagne

                                                  Składniki:

                                                  • 500 g mąki
                                                    • 4 jajka
                                                      • sól

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto o jednolitej konsystencji i błyszczącej powierzchni. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto a następnie wykrajamy prostokąty o wymiarach około 16 x 8 cm. Tak przygotowanym makaron możemy suszyć przez około godzinę przed gotowaniem. Następnie w garnku zagotowujemy dużą ilość osolonej wody i gotujemy w niej płaty ciasta przez kilka minut a następnie odcedzamy i natychmiast wrzucamy do garnka z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Następnie gotowe płaty ciasta wykładamy na ściereczkę i suszymy.

                                                        DESER:

                                                        Don Vito w Szwarzwaldzie

                                                        Don Vito w Szwarzwaldzie
                                                        Don Vito w Szwarzwaldzie

                                                        Składniki:

                                                        • 2 jajka
                                                          • 4 łyżki cukru pudru
                                                            • 1 opakowanie serka mascarpone
                                                              • opakowanie biszkoptów
                                                                • 2 filiżanki mocnej kawy
                                                                  • gorzkie kakao
                                                                    • likier amaretto (według uznania)
                                                                      • dżem wiśniowy
                                                                        • wiśnie do dekoracji

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy likier oraz serek mascarpone. Całość razem jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli a następnie delikatnie mieszamy z przygotowaną wcześniej masą. Mocną zaparzoną kawę wylewamy do miseczki i moczymy w niej herbatniki. Na dnie pucharków układamy warstwami: warstwę kremu, herbatników i dżemu wiśniowego. Wierzch deseru posypujemy jednolitą warstwą gorzkiego kakao. Deser dekorujemy wisienką.

                                                                          Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości