Przepisy BENITY ORLIK, 4 sezon, Warszawa

następna strona

Przepisy

powrót do listyPoprzednia

Przepisy TOMASZA ROGULI, 4 sezon, Warszawa

Przepisy TOMASZA ROGULI, 4 sezon, Warszawa
Francuskie igraszki

 

PRZYSTAWKA

Nadziewane francuskie igraszki


Składniki:

  • 36 dag krewetek
  • 20 – 30 dag kalmarów
  • mrożone ciasto francuskie
  • jajko
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • czosnek
  • 1-2 młode cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Rozmrażamy ciasto francuskie. Krewetki, kalmary dokładnie płuczemy zimną wodą, odcedzamy i suszymy na papierowym ręczniku. Krewetki  obieramy z ogonków.  Drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku szklimy na oliwie. Następnie dodajemy krewetki i zwiększamy ogień.  Kiedy tylko woda odparuje, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i krótko smażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek i całość mieszamy. Rozkładamy ciasto francuskie, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na cieście rozkładamy krewetki  kalmary, następnie ciasto zawijamy i smarujemy jajkiem  z zewnątrz. Zwinięte ciasto  formujemy rękami na długi, wąski wałek  i kroimy w plastry koniecznie przed włożeniem do piekarnika.  Gotowe plastry układamy na lekko posmarowanej oliwą blasze. Pieczemy w temperaturze  na 200°C  przez  20 min, aż  ciasto delikatnie zbrązowieje. Podajemy polane sosem pieczarkowym.

Sos pieczarkowy

Składniki:

  • 250 dag pieczarek
  • cebula
  • śmietana
  • świeży szczypiorek
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek
  • oliwa

 

Sposób przygotowania

Pieczarki i cebule drobno siekamy. Następnie szklimy na oliwie z dodatkiem tymianku, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

DANIE GLÓWNE

Mięsne turlaczki z zielonymi ludzikami

Mięsne turlaczki
Mięsne turlaczki

Składniki:

  • 1 1/5 kg ziemniaków
  • 250 g szpinaku
  • garść rukoli
  • jajko
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • około 1 kg polędwicy wołowej
  • kostka warzywna
  • główka czosnku
  • 150 g serka topionego śmietankowego
  • oliwa
  • 2 duże ogórki
  • 2 duże pomidory
  • 300 g śmietany  30%
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól
  • cukier
  • papryczka chili
  • 100 g żółtego sera najlepiej pikantnego
  • pomarańcza
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, myjemy, nie obieramy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, pozostawiamy do wystygnięcia. Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy  rozpuszczoną w odrobinie wody kostkę rosołową, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie dodajemy 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, mieszamy, zostawiamy do odparowania wody i miksujemy. Wystudzone ziemniaki obieramy i dokładnie ubijamy na kremowe purée, dodajemy szpinak, całość mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W purée robimy krater na 1/3 objętości i uzupełniamy go  mąką ziemniaczaną, mieszamy, następnie  dodajemy mąkę pszenną. Na posypanym mąką blacie zagarniamy ciasto, formujemy wałeczki  i kroimy. Wybrane  kopytka szprycujemy strzykawką lekarską  napełnioną serkiem topionym roztopionym w gorącej wodzie. Kopytka gotujemy w gorącej, posolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Po wyjęciu  z wody  kopytka odsączamy na durszlaku. Przed podaniem możemy je również  dodatkowo  podsmażyć na oliwie. Gotowe kopytka mieszamy z odrobiną posiekanego chili (oczyszczonego z pestek). Polędwicę kroimy na  grube plastry i smażymy według uznania, opcjonalnie z dodanym plasterkiem pomarańczy. Pod koniec smażenia dodajemy  łyżkę masła i doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażoną polędwicę dokładnie obtaczamy w startym serze i jeszcze na chwilę  przekładamy na patelnię, aby ser odrobinę się podsmażył. Mięso podajemy z kopytkami, mizerią i plastrami pomidora. Dodatkowo możemy kilka kopytek nadziać na długie wykałaczki.

 

DESER

Czarna dziura z jagodowo-truskawkowym jądrem

Czarna dziura
Czarna dziura

Składniki:

  • 330 ml śmietany  30%  lub 36%
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 3-4 opakowań serka mascarpone (po 250 g)
  • filiżanka mocnej zaparzonej kawy
  • 2 x 50 ml  whisky
  • tabliczka gorzkiej czekolady (min 70% kakao)
  • opakowanie polewy czekoladowej
  • opakowanie polewy mlecznej
  • opakowanie mrożonych wiśni koniecznie bez pestek
  • świeże truskawki
  • 4 gałki  lodów na przykład  jagodowo - wiśniowych
  • opakowanie biszkoptów
  • kilka łyżek kakao  w proszku
  • opakowanie bez
  • kilka plastrów ananasa


Sposób przygotowania:

Zaparzoną kawę mocno schładzamy. Do garnuszka  z gorącą wodą wkładamy polewy w torebkach aż do uzyskania płynnej konsystencji. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru na sztywną pianę. Następnie dodajemy serek mascarpone i bardzo krótko ubijamy. Do schłodzonej kawy dolewamy alkohol, i mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej części masy dodajemy cztery kostki startej na grubych oczkach czekolady. Pozostałą czekoladę wkładamy do zamrażarki. Rozmrożone wiśnie przelewamy na sitku alkoholem. Tak przelany alkohol  warto zachować ze względu na niezwykły smak. Dno pucharków wykładamy zanurzonymi w kawie (dosłownie 3 sekundy) biszkoptami. Dodajemy po trzy wisienki i posypujemy kakao. Następnie wykładamy łyżkę białej masy serowej i polewamy ciemną polewą. Na kolejną warstwę biszkoptów i wiśni posypanych kakao wykładamy masę serową zmieszaną z czekoladą i polewamy białą polewą.  Warstwy układamy w ustalonej kolejności, ich ilość zależy od pojemności naszych pucharków. Na wierzchu deseru układamy bezę z wiśnią, brzegi pucharku dekorujemy plastrami ananasa i truskawek. Deser podajemy mocno schłodzony.

 

 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Moim zdaniem niedzielny program "Ugotowani" powinien wygrać Tomasz Rogula - jego francuskie igraszki i mięsne turlaczkiz zielonymi ludzikami - to najwspanialsze dania. W tym tygodniu je zrobię i napiszę o odczuciach smakowych. Jestem również zachwycona - faszerowanymi paprykami Michała Zielińskiego. Niestety potrawy kobiet niczym mnie nie zachwyciły.... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      RZECZYWIŚCIE PYCHA MNIAM MNIAM.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          wow... naprawdę to musi być pyszne.:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              tvnpix