Przepisy WOJCIECHA ŁOPACIŃSKIEGO, 4 sezon, Toruń

Bangkok zanurzony w cytrynowym kokosie
Bangkok zanurzony w cytrynowym kokosie

PRZYSTAWKA:

Bangkok zanurzony w cytrynowym kokosie

Składniki:

  • włoszczyzna
    • kurczak
      • papryka czerwona i zielona
        • rzodkiew japońska daikon
          • imbir
            • papryczka chili
              • grzyby mun
                • mleczko kokosowe
                  • sos rybny
                    • sos ostrygowy
                      • sól
                        • kiełki
                          • szczypta przyprawy uniwersalnej
                            • trawa cytrynowa
                              • limonka
                                • imbir

                                  Sposób przygotowania:

                                  Przygotowujemy klasyczny wywar na włoszczyźnie i piersi z kurczaka, razem z imbirem, grzybami mun i papryczką chili. W trakcie gotowania do wywaru dodajemy trawę cytrynową oraz kawałek obranego imbiru. Następnie kroimy w paski surowe papryki i rzodkiew. Gotowy wywar mieszamy w proporcji: 50/50 z mleczkiem kokosowym. Doprawiamy do smaku sosem rybnym, sosem ostrygowym, przyprawą uniwersalną oraz sokiem z limonki. Po minucie od zagotowania dodajemy pokrojone surowe warzywa i gotujemy następne 2 minuty. Gotową zupę podajemy z wyjętą z zupy i pokrojoną w pasku piersią z kurczaka. Posypujemy kiełkami.

                                  DANIE GŁÓWNE:

                                  Włoska ulicznica w czerwieni

                                  Włoska ulicznica w czerwieni
                                  Włoska ulicznica w czerwieni

                                  Składniki:

                                  • spaghetti
                                    • olej z oliwek
                                      • czosnek
                                        • zielone i czarne oliwki
                                          • anchois
                                            • kapary
                                              • peperoncino
                                                • pomidory pelati w całości
                                                  • tuńczyk w kawałkach w oleju
                                                    • natka zielonej pietruszki
                                                      • parmezan

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Na rozgrzany olej wrzucamy obrany czosnek i peperoncino. Po chwili dodajemy drobno pokrojone oliwki, kapary i anchois dla podkreślenia smaku. Następnie dorzucamy odcedzonego z oleju tuńczyka, pokrojoną natkę pietruszki oraz pomidory pelati. Gotujemy kilka minut. W dużym garnku gotujemy spaghetti w osolonej wodzie, koniecznie al dente. Dobrze jest zatrzymać, po odcedzeniu, gotowanie makaronu poprzez przelanie go obficie, (ale krótko) zimną wodą. Na koniec mieszamy sos z makaronem. Głęboki talerz dekorujemy octem balsamico. Danie posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki oraz parmezanem.

                                                        DESER:

                                                        Domowy specjał skąpany w pomarańczach

                                                        Domowy specjał skąpany w pomarańczach
                                                        Domowy specjał skąpany w pomarańczach

                                                        Składniki:

                                                        • 4 naleśniki
                                                          • cukier trzcinowy
                                                            • 3 pomarańcze
                                                              • śliwowica lub świerkówka
                                                                • limonka
                                                                  • masło
                                                                    • lody waniliowe
                                                                      • cynamon
                                                                        • liść mięty do dekoracji

                                                                          Sposób przygotowania

                                                                          Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier trzcinowy, dolewając sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy. Do zredukowanego sosu (5 minut) wkładamy gotowe naleśniki złożone w trójkąty. Smażymy 3 minuty na jednej stronie dodając 2 łyżki masła. Wlewamy 50ml śliwowicy (lub świerkówki) i podpalamy. Czekamy aż płomień sam zgaśnie. Na talerzu układamy naleśniki, wlewamy gęsty sos pomarańczowy i do dekoracji układamy 2 plasterki pomarańczy. Dokładamy gałkę lodów waniliowych, posypujemy cynamonem i dekorujemy listkiem mięty.

                                                                          Naleśniki

                                                                          Składniki:

                                                                          • jajko
                                                                            • 100 g mąki pszennej
                                                                              • 50 g mąki tortowej
                                                                                • szklanka mleka
                                                                                  • szczypta soli
                                                                                    • szczypta cukru

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Przygotowujemy klasyczne naleśniki: do miski wsypujemy szczyptę soli i cukru dodajemy jajko i garść mąki. Całość mieszamy, dodajemy szklankę mleka i garść mąki tortowej. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości