Przepisy Wojciecha Pieprzycy, sezon 6, Warszawa

Czosnkowy paluch boży.jpg
Czosnkowy paluch boży.jpg

PRZYSTAWKA:

Czosnkowy paluch boży

Ciasto

Składniki:

  • 500-600 g mąki pszennej (typu”00”)
    • 5 łyżek jogurtu naturalnego
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
        • 3 ząbki czosnku
          • szczypta ziół prowansalskich
            • pieprz kolorowy
              • sól
                • 1 szklanka letniej wody
                  • 25 g drożdży

                    Sposób przygotowania:

                    Mąkę przesypujemy do głębokiego naczynia. Dodajemy oliwę, jogurt naturalny i przyprawy. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże, następnie dodajemy je do naczynia z mąką powoli mieszając w lewą stronę. Stopniowo dosypujemy mąkę aż do momentu, w którym ciasto uzyska odpowiednią pulchność. Gotowe odstawiamy do lodówki, do wyrośnięcia. Po około 2 godzinach, schłodzone ciasto dzielimy na małe kawałki i ręcznie wałkujemy, aby uzyskały kształt „palucha”. Odstawiamy na moment, dając czas na wyrośnięcie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220oC i natychmiast zmniejszamy do 200oC. Pieczemy przez około 15 minut do momentu zarumienienia. Gotowe paluchy smarujemy przygotowanym sosem winegret.

                    Sos czosnkowy

                    Składniki:

                    • 1 opakowanie śmietany 18%
                      • 3-4 ząbki czosnku
                        • 2 łyżeczki majonezu
                          • 2 łyżeczki musztardy
                            • pieprz, sól

                              Sposób przygotowania:

                              Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

                              Vinegret

                              Składniki:

                              • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
                                • 3-4 ząbki czosnku
                                  • 1 cytryna
                                    • pieprz, sól

                                      Sposób przygotowania:

                                      Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

                                      Sos pomidorowy

                                      Składniki:

                                      • 2 łyżki przecieru pomidorowego
                                        • 1 puszka krojonych pomidorów
                                          • 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
                                            • oliwa z oliwek
                                              • 4 ząbki czosnku
                                                • pieprz, sól
                                                  • szczypta oregano
                                                    • szczypta bazylii
                                                      • szczypta ziół prowansalskich

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, a następnie przecier pomidorowy. Smażymy przez około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku według uznania.

                                                        DANIE GŁÓWNE:

                                                        Dziki Zachód.jpg
                                                        Dziki Zachód.jpg

                                                        Dziki Zachód

                                                        Składniki:

                                                        • 1 kg schabu z sarny
                                                          • 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
                                                            • 1 włoszczyzna: marchewka, pietruszka, cebula, por, seler
                                                              • 400-500 g słoniny
                                                                • kilka ziaren owoców jałowca
                                                                  • pieprz kolorowy
                                                                    • 2 liście laurowe
                                                                      • kilka ziaren ziela angielskiego
                                                                        • 1 pęczek świeżego rozmarynu
                                                                          • 1/2 butelki półwytrawnego czerwonego wina
                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                              • 1 kg ziemniaków

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Mięso oczyszczamy z błon, żyłek i tłuszczu i rozcinamy na plaster. Wnętrze schabu delikatnie posypujemy roztartymi w moździerzu przyprawami: solą, pieprzem, cząbrem i owocami jałowca a następnie wykładamy suszonymi pomidorami i plasterkami słoniny. Schab zwijamy i przewiązujemy sznurkiem - najlepiej dratwą. Ponownie posypujemy przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki słoniny oraz pokrojoną włoszczyznę. Na wierzch wykładamy przygotowane wcześniej mięso, dodajemy resztę włoszczyzny, gałązkę rozmarynu, liść laurowy i trzy ziarenka ziela angielskiego. Do naczynia wlewamy pół butelki wina. Pieczemy w temperaturze 220oC, co jakiś czas obracając pieczeń na drugą stronę. Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, moczymy w oliwie i wykładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220oC do miękkości. 5 minut przed końcem pieczenia, posypujemy posiekanym rozmarynem, szczyptą soli oraz kolorowym pieprzem. Podajemy z przygotowanymi do przystawki sosami.

                                                                                Wersja wegetariańska

                                                                                Składniki:

                                                                                • 2 papryki czerwone
                                                                                  • 1/2 kg pieczarek
                                                                                    • 1/2 kg borowików
                                                                                      • 30 dag sera żółtego
                                                                                        • 2-3 cebule
                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                            • zioła prowansalskie
                                                                                              • 1/2 marchewki
                                                                                                • 1/2 pietruszki

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Górę papryki ( przy „ogonku”) odcinamy a następnie oczyszczamy dokładnie z ziaren. Drobno posiekane pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekane borowiki oraz drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość przez chwilę podsmażamy aż do połączenia się smaków. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowane wcześniej papryki faszerujemy warstwowo: pokrojonym w kostkę serem, warzywnym farszem a następnie ponownie serem. Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 10-15 min.

                                                                                                  Francuski rarytas.jpg
                                                                                                  Francuski rarytas.jpg

                                                                                                  DESER:

                                                                                                  Francuski jabłkowy rarytas

                                                                                                  Brioszka

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  • 1 kg mąki pszennej
                                                                                                    • 130 g cukru
                                                                                                      • 1 łyżeczka soli
                                                                                                        • 10 jajek
                                                                                                          • 40 g drożdży
                                                                                                            • garść rodzynek
                                                                                                              • 500 g prawdziwego masła
                                                                                                                • 1 szklanka wody

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże. W osobnym naczyniu roztapiamy masło, które następnie wlewamy do naczynia z mąką. Wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Gotowe ciasto dzielimy na równe części. Każdą część formujemy w kształt kulki, a następnie blisko siebie układamy w foremce. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy wodą zmieszaną z żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 20 minut.

                                                                                                                  Brioszka smażona w rumie

                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                  • 1 litr mleka 0,5% tłuszczu
                                                                                                                    • 2 łyżeczki cynamonu
                                                                                                                      • 1 łyżeczka cukru waniliowego
                                                                                                                        • 50 ml rumu
                                                                                                                          • skórka z jednej cytryny
                                                                                                                            • 2 jajka
                                                                                                                              • 1 kostka prawdziwego masła
                                                                                                                                • brioszka

                                                                                                                                  Składniki do dekoracji:

                                                                                                                                  • 1 jabłko do dekoracji
                                                                                                                                    • 4 gałki lodów waniliowych
                                                                                                                                      • świeża mięta do dekoracji
                                                                                                                                        • cynamon

                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                          Brioszkę (najlepiej jedno-dwudniową) kroimy na grube kromki, które następnie moczymy w mleku wymieszanym z cynamonem, rumem, jajkami, cukrem waniliowym oraz startą skórką cytrynową. Smażymy z obu stron na maśle. Jabłka kroimy na plasterki. Pieczemy w temperaturze 180oC do momentu aż będą miękkie. Pięć minut przed końcem pieczenia delikatnie obsypujemy cynamonem. Smażoną brioszkę podajemy z pieczonym jabłkiem i gałką lodów waniliowych. Całość dekorujemy listkiem mięty i posypujemy cynamonem.

                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości