PrzepisyWOJCIECHA CEBULSKIEGO, sezon 5, Kielce

Krem z ogródka
Krem z ogródka

PRZYSTAWKA:

Krem z ogródka

Składniki:

  • 3 średnie cebule
    • 4 nieduże cukinie
      • 1 małe opakowanie śmietany 18%
        • masło
          • sól, pieprz
            • kostka rosołowa lub bulion
              • listki bazylii do dekoracji
                • groszek ptysiowy

                  Sposób przygotowania:

                  Cebule kroimy w piórka i przesmażamy na złocisty kolor na maśle, przyprawiając odrobiną soli i pieprzem. Cukinie kroimy w plasterki i podsmażamy z obu stron na maśle. Łączymy cukinię z cebulą i dusimy. Dodajemy bulion lub kostkę rosołową, jeśli to konieczne podlewamy odrobiną wody, tak, aby zupa się nie przypaliła. Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia i jeszcze ciepłą zupę miksujemy. Następnie delikatnie podgrzewamy. Danie podajemy udekorowane kleksem śmietany, listkiem bazylii i groszkiem ptysiowym.

                  DANIE GŁÓWNE:

                  Kurak na grzybobraniu

                  Kurak na grzybobraniu
                  Kurak na grzybobraniu

                  Składniki:

                  • 4 piersi z kurczaka
                    • 200 g pieczarek
                      • oliwa
                        • 30 dag żółtego sera
                          • przyprawa uniwersalna
                            • curry
                              • przyprawa do kurczaka
                                • słodka papryka w proszku
                                  • sól, pieprz
                                    • 1 duża cebula
                                      • 2 jajka
                                        • 2 łyżki śmietany
                                          • około5 łyżek mąki pszennej
                                            • około5 łyżek bułki tartej
                                              • mały słoiczek majonezu
                                                • 1 łyżeczka kurkumy
                                                  • 6 sporych ziemniaków
                                                    • olej

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Przyprawiamy z obu stron, w ilości wedle uznania: przyprawą uniwersalną, przyprawą do kurczaka, papryką w proszku i czarnym pieprzem. Wkładamy do naczynia na noc do lodówki. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki i razem z posiekaną cebulą dusimy na patelni na oliwie. Mięso panierujemy w jajku, mące oraz śmietanie, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron do delikatnego zrumienienia. Na usmażonych kotletach wykładamy duszone pieczarki z cebulą, dodajemy majonez. Całość przykrywamy plastrem żółtego sera. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 160oC. Podajemy z talarkami ziemniaków, podsmażonych we frytkownicy i posypanych kurkumą oraz z plastrami pomidorów i ogórka.

                                                      DESER:

                                                      Tropiki na jajach

                                                      Tropiki na jajach
                                                      Tropiki na jajach

                                                      Składniki:

                                                      • 3-4 białka (w zależności od wielkości jajek)
                                                        • 15 dkg cukru pudru
                                                          • fix do śmietany
                                                            • 3/4 l śmietany 30%
                                                              • 1 puszka krojonych ananasów
                                                                • świeże maliny

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Oddzielamy żółtka od białek. Białka łączymy z cukrem pudrem i miksujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Gotową masę wykładamy na dno tortownicy. Pieczemy w temperaturze 115oC przez 1,5 godziny. Śmietanę miksujemy razem z fixem. Po upieczeniu, bezę zostawiamy do ostygnięcia. Na wystudzoną bezę układamy warstwę bitej śmietany, warstwę owoców i ponownie warstwę bitej śmietany. Wierzch ciasta dekorujemy owocami.

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości