Przeszyty stek Jakuba Bartnika (Warszawa)

Przeszyty stek
Przeszyty stek

Sposób przygotowania:

  • Olej rozgrzewamy na patelni.
    • Steki smażymy na bardzo gorącym oleju.
      • Smażymy stek przez 2 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej.

        Dodatki - Sposób przygotowania:

        • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
          • Ugotowane ziemniaki podsmażamy na patelni.
            • Buraki gotujemy.
              • Ugotowane buraki kroimy.
                • Do buraków dodajemy odrobinę chrzanu i śmietany i miksujemy.
                  • Steki układamy na rukoli.

                    Falafel - Sposób przygotowania:

                    • Dzień przed przygotowywaniem dania ciecierzycę zalewamy dużą ilością zimnej wody
                      • Ciecierzycę odcedzamy, opłukujemy i mielimy razem z pokrojoną cebulą.
                        • Do zmielonej masy dodajemy natkę pietruszki, sodę i przyprawy.
                          • Dokładnie mieszamy i dodajemy 2 łyżki wody.
                            • Masę umieszczamy w naczyniu, które szczelnie zakrywamy folią.
                              • Naczynie wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
                                • Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej.
                                  • Z masy formujemy małe, lekko spłaszczone kulki.
                                    • Kulki z ciecierzycy wrzucamy na gorący olej i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony.
                                      • Usmażone kulki przekładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć tłuszcz.
                                        • Podajemy ze świeżymi warzywami.
                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości