Przysmak pijany Sebastiana Szczepaniaka (Kraków)

Przysmak pijany
Przysmak pijany

Sposób przygotowania:

● Do garnka wlewamy wino.

● Czosnek obieramy i siekamy i dodajemy do wina

● Plastry schabu zawijamy w folię aluminiową i rozbijamy za pomocą tłuczka.

● Kawałki schabu nacieramy solą, pieprzem i musztardą.

● Mięso wkładamy do garbka z winem.

● Dodajemy świeże zioła

● Odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

● Zamarynowane mięso smażymy na patelni z obu stron.

● Gotowe mięso powinno być miękkie w środku.

● Schab polewamy sosem i podajemy z sałatką

Sos

● Kaszę gotujemy według przepisu producenta.

● Suszone śliwki siekamy.

● Posiekane śliwki zalewamy dwiema szklankami gazowanej wody.

● Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.

● Doprawiamy odrobiną soli himalajskiej.

● Dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego.

● Dodajemy 2 łyżki cukru.

● Mieszamy intensywnie.

● Dodajemy śmietanę i mieszamy.

Sałatka

● Ogórki obieramy.

● Kroimy w grube plastry.

● Plastry ogórka kroimy na skos w kształt litery X.

● Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce.

● Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki.

● Pokrojone warzywa wrzucamy do salaterek.

● Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek.

● Doprawiamy solą i pieprzem.

● Dokładnie mieszamy.

● Dodajemy rukolę oraz kukurydzę i kapary.

● Dekorujemy listkami bazylii i pędami lukerny.

podziel się:

Pozostałe wiadomości