Przepisy

„Przytul się bracie” Maciek Pawliszewski
Przytul się bracie 

Składniki:

Enchilady

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 paczka ryżu
  • 1 duża cebula
  • Szczypta kuminu rzymskiego
  • Kilka pokruszonych suszonych papryczek chilli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • Oliwa z oliwek
  • 1 opakowanie tortilli

Guacamole

  • 3 dojrzałe awokado
  • 3 łyżeczki soku z limonki
  • Szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku

Dip

  • 125 g kwaśnej śmietany
  • Szczypta świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Enchilady

  • Cebulę kroimy i  lekko przysmażamy na oliwie z oliwek, żeby była miękka.
  • Dodajemy łyżeczkę oregano, kilka suszonych i pokruszonych chilli oraz szczyptę kuminu.
  • Dodajemy mięso, smażymy je przez kilka minut, następnie dodajemy puszkę pomidorów krojonych, kostkę rosołową wołową, kukurydzę, fasolę i ryż. Wszystko razem mieszamy i otrzymujemy gotowy farsz.
  • Zawijamy farsz w tortillę, następnie układamy na blasze.
  • Pieczemy kilkanaście minut  w 180°C  z termoobiegiem.
  • Danie podajemy z guacamole i dipem z kwaśnej śmietany z kolendrą w osobnych miseczkach.

 

Guacamole:

  • Awokado myjemy, przekrajamy na pół, usuwamy pestkę, łyżką wydrążamy miąższ. Rozgniatamy go widelcem na pastę, dodajemy sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek, wszystkie składniki mieszamy razem.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Ostry dyżur" Maciek Pawliszewski
Następny artykuł:

„Ostry dyżur" Maciek Pawliszewski

tvnpix