„Przytul się bracie” Maciek Pawliszewski

Przytul się bracie
Przytul się bracie

Sposób przygotowania:

Enchilady

  • Cebulę kroimy i lekko przysmażamy na oliwie z oliwek, żeby była miękka.
    • Dodajemy łyżeczkę oregano, kilka suszonych i pokruszonych chilli oraz szczyptę kuminu.
      • Dodajemy mięso, smażymy je przez kilka minut, następnie dodajemy puszkę pomidorów krojonych, kostkę rosołową wołową, kukurydzę, fasolę i ryż. Wszystko razem mieszamy i otrzymujemy gotowy farsz.
        • Zawijamy farsz w tortillę, następnie układamy na blasze.
          • Pieczemy kilkanaście minut w 180°C z termoobiegiem.
            • Danie podajemy z guacamole i dipem z kwaśnej śmietany z kolendrą w osobnych miseczkach.

              Guacamole:

              • Awokado myjemy, przekrajamy na pół, usuwamy pestkę, łyżką wydrążamy miąższ. Rozgniatamy go widelcem na pastę, dodajemy sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek, wszystkie składniki mieszamy razem.
                podziel się:

                Pozostałe wiadomości