Pyszne kąski z szaro-białej gąski Huberta Adamkiewicza (Warszawa)

Pyszne kąski
Pyszne kąski
Danie główne

Pyszne kąski z szaro-białej gąski

Marynata

Sposób przygotowania:

  • - Kolendrę, goździki i przyprawę korzenną do marynaty ucieramy w moździerzu.
    • - Skórę na gęsi delikatnie nacinamy w kratkę.
      • - Marynatą wysypujemy dno sporego płaskiego naczynia i na niej układamy piersi, mięsem do dołu.
        • - Przykrywamy i odstawiamy na noc.

          Gęś

          Sposób przygotowania:

          • - Piersi smażymy na patelni skórą do dołu wytapiając jak najwięcej tłuszczu
            • - Mięso zdejmujemy na talerz
              • - Tłuszcz zlewamy do rondelka i piersi ponownie kładziemy na suchej już patelni, mięsem do dołu.
                • - Gdy się zezłocą przenosimy je do naczynia żaroodpornego (skórą do góry)
                  • - Na gorącą patelnię nakładamy wiśniową konfiturę, dodajemy wino, rozmaryn, przyprawę korzenną, miód i ocet balsamiczny
                    • - Całość zagotowujemy
                      • - Następnie przelewamy sos do gęsiny
                        • - Całość polewamy odrobiną wytopionego tłuszczu
                          • - Przykrywamy i dusimy w piekarniku około 1,5 godziny

                            Gruszki

                            Sposób przygotowania:

                            • - Gruszki kroimy na pół.
                              • - Wyjmujemy delikatnie gniazda nasienne i smażymy na maśle.
                                • - Następnie przekładamy gruszki do naczynia żaroodpornego wyłożonego pergaminem, skórką do dołu i pieczemy 40 minut w 180 °C.
                                  • - Po tym czasie dokładamy rozmaryn (kładziemy go na owocach) i pieczemy 20-30 minut.

                                    Buraczki w glazurze

                                    Sposób przygotowania:

                                    • - Na rozgrzaną patelnię wlewamy miód i lekko go karmelizujemy.
                                      • - Dodajemy goździki, skórkę z cytryny, wiśnie, ocet i rozmaryn – mieszamy.
                                        • - Dodajemy pokrojone w plasterki buraki – gotujemy 5 minut.
                                          • - Wyjmujemy buraki, a sos redukujemy.
                                            • - Buraki ponownie wkładamy do powstałej glazury i lekko podgrzewamy przed podaniem.

                                              Zobacz wideo:

                                              Pyszne kąski z szaro-białej gąski Huberta Adamkiewicza (Warszawa) WIDEO PRZEPIS

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości