Przepisy

powrót do listy

"Rakôrka gòtëje" (Żona rakarza gotuje) Damroki Kwidzynskiej (Trójmiasto i okolice)

"Rakôrka gòtëje" (Żona rakarza gotuje) Damroki Kwidzynskiej (Trójmiasto i okolice)
Rakôrka gòtëje 

Składniki:

  • 25 świeżych raków
  • 2,5  litra wywaru ze słodkowodnych ryb
  • 2 pęczki koperku
  • Kostka masła
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 jajka (żółtko)
  • Słodka śmietana 30%
  • Pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

 

  • Oczyszczone, opłukane raki wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem pęczka kopru – gotujemy 10-15 minut.
  • Obieramy szyjki z mięsa.
  • Pozostałe resztki: skorupki kleszczy, odnóża, skorupy płuczemy, suszymy i tłuczemy w moździerzu na miazgę.
  • W rondelku na wolnym ogniu roztapiamy kostkę masła, dodajemy do tego utłuczone resztki po rakach i trzymamy na małym ogniu ok. 10 min.
  • Następnie przelewamy otrzymane masło rakowe przez gazę,  by pozbyć się resztek.
  • Masło rakowe łączymy z wywarem z ryb i mięsem rakowym, dodajemy pół łyżeczki cukru, gotujemy ok. 10 minut.
  • Stygnącą zupę zagęszczamy żółtkiem, zabielamy śmietaną wg uznania i doprawiamy.
  • Podajemy z posiekanym koperkiem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Mała krowa na łące” Łukasza Bociana (Trójmiasto i okolice)
Następny artykuł:

„Mała krowa na łące” Łukasza Bociana (Trójmiasto i okolice)

tvnpix