Przepisy

„Rodzinna piękność” Maciej Urlich
Rodzinna piękność 

Składniki:

 

  • 1 kg wątróbki z indyka
  • 1 kg polędwiczki z indyka
  • 300g serc indyczych
  • 300 g słoniny wieprzowej
  • 3 jajka
  • 3 cebule
  • 1 duża bułka
  • 300 g śliwek kalifornijskich
  • Łyżka curry
  • Łyżka gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Łyżeczka cukru
  • Ząbek czosnku
  • Majeranek lub cząber
  • Szczypta zielonego pieprzu
  • Łyżka oleju
  • Łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:

 

  • Słoninę kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej patelni aż uzyska rumiany kolor. Do słoniny dorzucamy cebule pokrojone w ćwiartki i delikatnie podsmażamy. Następnie dorzucamy wątróbkę i serca, całość smażymy.
  • Mięso z indyka kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem sosu sojowego przez ok. godzinę.
  • Mięso oraz podroby ze słoniną i cebulą mielimy w maszynce. Na końcu mielimy namoczoną wcześniej w wodzie bułkę.
  • Do uzyskanej masy dodajemy jajka, śliwki, czosnek, cukier oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  • Blachę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy na nią masę i równo rozprowadzamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy godzinę.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Na desce zmajstrowane” Beata Łańcuchowska
Następny artykuł:

„Na desce zmajstrowane” Beata Łańcuchowska

tvnpix