Rozkosz grabarza Igi Sadowskiej (Poznań)

Rozkosz grabarza
Rozkosz grabarza
Deser

Rozkosz grabarza

Lody waniliowe

Sposób przygotowania:

  • - Gotujemy śmietankę ze 100g cukru.
    • - W misce ubijamy żółtka z pozostałym cukrem.
      • - Stopniowo i bardzo ostrożnie wlewamy śmietankę do ubitych żółtek - cały czas mieszając.
        • - Masę przelewamy do garnka i podgrzewamy do około 80°C.
          • - Odstawiamy z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy.
            • - Całość wlewamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na około 1,5 godziny.
              • - Po 1,5 godziny wkładamy do zamrażalnika.

                Sos angielski

                Sposób przygotowania:

                • - Przekrawamy laskę wanilii wzdłuż i wydobywamy ziarenka.
                  • - Ziarenka wrzucamy do garnka z mlekiem i śmietanką.
                    • - Podgrzewamy.
                      • - Ubijamy żółtka z cukrem i dodajemy powoli mleko ze śmietanką.
                        • - Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy.

                          Fondant czekoladowy

                          Sposób przygotowania:

                          • - Smarujemy formy do muffinek masłem i posypujemy odrobiną kakao.
                            • - Rozpuszczamy gorącą czekoladę z masłem.
                              • - Dodajemy mąkę i mieszamy.
                                • - W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem i wlewamy do czekoladowej masy.
                                  • - Całość przekładamy do foremek i pieczemy 8 minut w temperaturze 180°C.
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości