Sałatka z gruszką, łosoś w migdałach i trifle, czyli smakowite wariacje dentystki

Trifle z sherry i owocami
Trifle z sherry i owocami

HANNA SUDZIŃSKA- przepisy

Przystawka

Fantazyjna sałatka z gruszką

(czas przygotowania: 40 minut)

Składniki:

  • 3 gruszki
    • 1/2 cytryny
      • 500 g filetów drobiowych
        • granulowany czosnek
          • suszone zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia, mięta, majeranek, szałwia)
            • garść orzechów włoskich
              • 1 łyżka cukru
                • sałata lodowa
                  • rukola
                    • kiełki słonecznika
                      • 250 g jogurtu naturalnego
                        • 250 g majonezu
                          • 2 duże ząbki czosnku

                            Sposób przygotowania:

                            Filety drobiowe solimy, przyprawiamy granulowanym czosnkiem i suszonymi ziołami. Przyprawione mięso grillujemy na patelni, używając niewielkiej ilości oleju. Następnie kroimy zarumienione filety w cienkie paseczki. Sałatę lodową rwiemy na drobne części. Obraną gruszkę kroimy w półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie kruszymy na małe kawałeczki, wrzucamy je razem z cukrem na patelnię, trzymamy na niewielkim ogniu aż cukier oblepi orzechy. Następnie odkładamy, żeby ostygły. Majonez mieszamy z jogurtem, uzyskując gładki sos, po czym dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Na dużym talerzu układamy warstwami: sałatę lodową polaną sosem, rukolę, gruszki, pierś kurczaka, orzechy, kiełki słonecznika.

                            Fantazyjna sałatka z gruszką
                            Fantazyjna sałatka z gruszką
                            Źródło: TVN

                            Danie główne

                            Łosoś w migdałach z krewetkami

                            podany z ziemniaczaną wariacją i świeżym szpinakiem

                            (czas przygotowania: 1h)

                            Składniki:

                            • 700 g fileta z łososia
                              • sól
                                • biały pieprz
                                  • curry
                                    • suszona natka pietruszki
                                      • mąka
                                        • 200 g krewetek
                                          • czosnek granulowany
                                            • łyżka soku z cytryny
                                              • garść płatków migdałów
                                                • 1 łyżka masła
                                                  • 8 ziemniaków
                                                    • 100 g pora
                                                      • 7 szt. zielonych oliwek
                                                        • 7 szt. czarnych oliwek
                                                          • 7 szt. suszonych pomidorów
                                                            • olej
                                                              • 180 g świeżego szpinaku
                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                  • 1/2 łyżeczki miodu
                                                                    • 1/2 łyżeczki musztardy
                                                                      • 1 łyżeczka startego imbiru
                                                                        • 1 łyżka octu winnego
                                                                          • 200 g oleju

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Obrane ziemniaki kroimy w „ósemki", dodajemy pieprz, sól i granulowany czosnek (do smaku). Następnie mieszamy z niewielką ilością oleju. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wstawiamy ziemniaki na 20-25 min. Gdy ziemniaki są już podpieczone, dodajemy pokrojone w cienkie paski zielone i czarne oliwki, suszone pomidory i pora.

                                                                            Przygotowanie sosu:

                                                                            Wyciskamy 2 ząbki czosnku dodajemy miód, musztardę, tarty imbir, sól i pieprz do smaku, a następnie mieszamy powoli dodając olej. Polewamy sosem świeże listki szpinaku.

                                                                            Przygotowanie łososia:

                                                                            Filety z łososia kroimy na 4 równe kawałki, przyprawiamy solą, białym pieprzem, curry, suszoną natką pietruszki i delikatnie oprószamy mąką. Następnie smażymy w dużej ilości oleju. Po usmażeniu zdejmujemy łososia z patelni, pozostawiając na niej minimalną ilość oleju, na którym rumienimy płatki migdałów. Dodajemy łyżkę masła i krewetki doprawione solą, granulowanym czosnkiem i sokiem z cytryny. Filety posypujemy zrumienionymi płatkami migdałów i krewetkami.

                                                                            Łosoś w migdałach z krewetkami
                                                                            Łosoś w migdałach z krewetkami
                                                                            Źródło: TVN

                                                                            Deser

                                                                            Trifle z sherry i owocami

                                                                            (czas przygotowania: 40minut)

                                                                            • 400 g śmietanki 30%
                                                                              • 2 opakowania produktu w proszku zagęszczającego śmietanę
                                                                                • 1 płaska łyżka cukru pudru
                                                                                  • 1/2 laski wanilii
                                                                                    • 200 ml sherry
                                                                                      • 16 szt. biszkoptów
                                                                                        • 20 szt. ciasteczek bakaliowych
                                                                                          • 250 g borówek amerykańskich
                                                                                            • około 15 truskawek
                                                                                              • 90 g gorzkiej czekolady
                                                                                                • 90 ml śmietanki 30%
                                                                                                  • 1 łyżka masła

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    Śmietankę ubijamy na sztywno z produktem zagęszczającym i cukrem pudrem. Następnie dodajemy miąższ z połowy laski wanilii.

                                                                                                    Deser podajemy w wysokich szklankach układając warstwy w następującej kolejności:

                                                                                                    - 2 biszkopty namoczone w sherry, pokrojone w kostkę

                                                                                                    - 2 pokruszone ciasteczka bakaliowe

                                                                                                    - warstwa bitej śmietany

                                                                                                    - borówki amerykańskie

                                                                                                    - 2 biszkopty pokrojone w kostkę i namoczone w sherry

                                                                                                    - 2 pokruszone ciasteczka bakaliowe

                                                                                                    - warstwa bitej śmietany

                                                                                                    - 3 truskawki pokrojone w drobną kostkę

                                                                                                    - cienka warstwa bitej śmietany

                                                                                                    Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Bezpośrednio przed podaniem przygotowujemy polewę czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady i łyżkę masła. Po uzyskaniu jednorodnej konsystencji powoli dodajemy śmietankę. Na koniec polewamy deser ciepłą polewą.

                                                                                                    Trifle z sherry i owocami
                                                                                                    Trifle z sherry i owocami
                                                                                                    Źródło: TVN

                                                                                                    Autor: TVN

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                    Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                                    Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                                    Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                                    Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                                    Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                    Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                    Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                    Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                    Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                    Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"