Sekret ogrodu Grzegorza Bogaczyka (Kraków)

Sekret ogrodu
Sekret ogrodu

Sposób przygotowania:

  • Na patelni podgrzewamy 200 ml wody i około 1 szklanki cukru
    • Do sosu wrzucamy porzeczki oraz daktyle pokrojone w ćwiartki
      • Dusimy na bardzo wolnym ogniu.
        • Bekon układamy na papierze do pieczenia i wsadzamy na kilka minut do pieca rozgrzanego do temperatury 200°C.
          • Roladę kozią dzielimy na cztery porcje
            • Każdą z części rolady obtaczamy w bardzo drobno posiekanych daktylach
              • Przygotowane rolady owijamy przypieczonym bekonem i całość wkładamy do pieca na kilka minut.
                • Na dużym talerzu rozprowadzamy łyżkę sosu.
                  • Układamy wyjęte z pieca gorące roladki.
                    • Obok układamy garstkę kiełków skropionych wcześniej łyżeczką oleju rydzowego.
                      • W osobnym naczyniu podgrzewamy mleko z kilkoma pokrojonymi daktylami.
                        • Gdy mleko przejdzie smakiem daktyli, wyjmujemy je.
                          • Dodajemy pół łyżeczki lecytyny sojowej i ubijamy sztywną pianę z mleka przy użyciu miksera dyspersyjnego.
                            • Pianą dekorujemy roladki i całość oprószamy młotkowanym czerwonym pieprzem.
                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości