Przepisy

„Skorzystać z możliwości” Arka Gmurczyka
Skorzystać z możliwości 

Marynata i pieczenie mięsa

  • 600-800g łopatki jagnięcej
  • 500 ml piwa typu porter
  • 50g ciemnej czekolady
  • 2 główki czosnku
  • 5 gałązek rozmarynu
  • Łyżka pieprzu w ziarenkach
  • 2 łyżki sosu worcestershire lub sosu sojowego
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 papryczki np. peperoni lub jalapeno
  • Kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego

 

Dodatki:

  • 4-5 twardych jabłek np. ligol
  • Łyżka ciemnego, nierafinowanego cukru
  • Laska wanilii
  • 2 łyżki oliwy lub stopionego masła
  • Puszka białej fasoli
  • Starty cheddar
  • Natka pietruszki
  • Starty chrzan
  • Jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
  • Sok z cytryny
  • Pikantny sos

 

Wrapy:

  • 400g mąki pszennej typu 500
  • 100g stopionego smalcu lub masła
  • 200 ml gorącej wody
  • Łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso marynujemy dzień wcześniej. Jagnięcinę oczyszczamy z błonek i tłuszczu. Kroimy na mniejsze części. Wkładamy do plastikowego worka razem z rozgniecioną główką czosnku, posiekaną czekoladą, rozmarynem, 150 ml piwa i sosem worcestershire. Worek zamykamy szczelnie z jak najmniejszą ilością powietrza. Wkładamy do lodówki.
  • Mięso wyciągamy z worka, marynatę przelewamy do naczynia żaroodpornego, a mięso osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty.
  • Mięso obsmażamy z każdej strony, przekładamy do naczynia.
  • Na patelnię wlewamy resztę piwa tak, żeby zmyć skarmelizowane soki. Przelewamy do naczynia z mięsem.
  • Kroimy warzywa i przekładamy do naczynia razem z przyprawami. Jeśli w naczyniu będzie zbyt mało płynu możemy dolać szklankę wody.
  • Pieczemy 5-10 godzin w temperaturze 120 ℃.
  • Po tym czasie oddzielamy mięso od warzyw i rękoma rozrywamy na strzępy.
  • Sos przecedzamy sitem do rondla. Redukujemy go do konsystencji śmietany.
  • Jabłka kroimy w 2 cm kostkę razem ze skórką. Dodajemy oliwę, cukier, sok z cytryny i wanilię wydobytą z jednej laski. Mieszamy dokładnie i pieczemy na otwartej blaszce na złoty kolor.
  • Mieszamy śmietanę z tartym chrzanem w proporcji 5 do 1.

 

Wrapy:

 

  • Odmierzamy 400g mąki, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Wlewamy stopiony smalec lub masło. Mieszamy wstępnie widelcem, dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy widelcem.
  • Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy przez 7 minut.
  • Dzielimy ciasto na 8 równych kulek.
  • Rozgrzewamy dużą patelnię lub kamień do pizzy na 230 ℃.  Wałkujemy ciasto na okrągłe wrapy o wielkości patelni lub kamienia. Podsypujemy mąką, żeby placki nie przywierały. Placki powinny być bardzo cienkie.
  • Pieczemy przez ok. 10 sekund z każdej strony.
  • Po wystudzeniu trzymamy zamknięte w foliowym worku.
  • Na wrapie układamy kolejno trochę sera cheddar, szarpaną jagnięcinę, łyżkę sosu z pieczenia, pieczone jabłka, łyżkę śmietany z chrzanem, 3 łyżki białej fasoli z puszki, natkę pietruszki, kilka kropel pikantnego sosu i jeszcze trochę cheddara.
  • Składamy wszystko w kształt zbliżony do krokieta Podgrzewamy na patelni przez kilka minut, żeby stopić ser i podgrzać wszystkie składniki w środku.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Dać coś od siebie” Arka Gmurczyka (Płock)
Następny artykuł:

„Dać coś od siebie” Arka Gmurczyka (Płock)

tvnpix