Skradziony przepis Agaty Dulian (Wrocław)

Skradziony przepis
Skradziony przepis

Sposób przygotowania:

● Buraki obieramy i owijamy w folie aluminiową.

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 1½ do 2 godzin.

● Upieczone buraki kroimy w cienkie plastry, polewamy octem jabłkowym i odstawiamy do lodówki.

● Seler obieramy kroimy w talarki.

● Kawałki selera wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.

● Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem

● Seler, papryczkę chilli i suszone pomidory siekamy drobno.

● Buraki wyjmujemy z lodówki i wrzucamy na drugą patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju.

● Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

● Dodajemy posiekany por, chilli i pomidory.

● Gdy warzywa się zarumienią, patelnię zdejmujemy z ognia.

● Na suchej patelni prażymy siemię lniane.

● Mozzarellę kroimy w grube plastry.

● Na talerzach układamy po jednym kawałku selera, dwa talarki buraka.

● Buraki skrapiamy odrobiną octu jabłkowego.

● Na burakach układamy plastry mozzarelli.

● Na mozzarellę wykładamy podsmażony por, chilli i pomidory.

● Danie posypujemy prażonym siemieniem lnianym i posiekaną natką pietruszki.

● Doprawiamy mielonym pieprzem i solą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości