Przepisy

„Skrojone na miarę” Wojciecha Kozaka (Mazury)
Skrojone na miarę 
Składniki:

Składniki:


  • 200 g masła,
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 kg wołowiny, część nadająca się do długiego gotowania, pokrojonej w 5cm kostkę (np. udziec,)
  • 4 duże ząbki czosnku, obrane i zgniecione
  • 2 średnie cebule, obrane i pokrojone w cząstki
  • 6 marchewek, obranych i pokrojonych w duże kawałki (albo pół na pół kawałki i plasterki)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 700 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1- 1,5 l aromatycznego bulionu wołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

Boeuf Bourguignon:

  • 2 bouquet garni (bukiecik związanych: gałązki tymianku, liścia laurowego i natki pietruszki)
  • 500 g szalotek
  • 700 g malutkich pieczarek
  • sól, pieprz

 

Zapiekane ziemniaki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • Sól 1 łyżeczka
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Umyte ziemniaki
  • Tarty ser dojrzewający
  • Posiekana natka pietruszki, do przybrania

 



 

Sposób przygotowania:

 

  • Kroimy boczek w małą kostkę, wołowinę w kostkę ok. 3 - 5 cm, czosnek i cebulę drobno, marchew w plasterki bądź większe kawałki, szalotki tylko obieramy, pieczarki oczyszczamy i odrywamy nóżki (mają zostać same kapelusze w całości).
  • Na patelni roztapiamy 1/3 przygotowanego masła i smażymy boczek na rumiano. Następnie przerzucamy do żeliwnego naczynia.
  • Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy porcjami wołowinę – tylko do zrumienienia (w środku mięso ma być krwiste!). Przerzucamy ją do boczku. Wylewamy tłuszcz.
  • Na patelni rozgrzewamy następną 1/3 masła i smażymy cebulę z czosnkiem i marchewką. Po dokładnie trzech minutach posypujemy mąką i ciągle mieszając smażymy jeszcze przez dwie minuty.
  • Całość zalewamy winem i 1- 1,5l bulionu – doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. minuty.
  • Wyłączamy ogień i przelewamy zawartość patelni do naczynia z mięsem.
  • Przygotowany gulasz solimy, pieprzymy obficie, wrzucamy bouquet garni, koncentrat pomidorowy i mieszamy.
  • Wstawiamy zamknięte naczynie na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 150 ℃.
  • Po dwóch godzinach smażymy szalotki na pozostałej części masła– zdejmujemy je z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy pieczarki.
  • Szalotki i pieczarki dorzucamy do naczynia i zapiekamy jeszcze pół godziny. W tym czasie sos powinien już gęstnieć.

Zapiekane ziemniaki

Sposób przygotowania:

  • W małym garnku rozpuszczamy masło i smażymy czosnek.
  • Dodajemy mąkę i ubijamy, aby nie było żadnych grudek.
  • Powoli dodajemy  mleko jednocześnie mieszając, aby upewnić się, że mieszanka jest gładka.
  • Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia. Kroimy ziemniaki na cienkie plastry i układamy w foremce. Wlewamy sos na wierzch ziemniaków, posypujemy parmezanem.
  • Pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 ℃ .
  • Posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy.

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przepis nie pokrywa się z prezentowanym daniem w którym nie ma pieczarek ani zapiekanych ziemniaków z sosem

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      „Perfekcyjne rozszycie” Wojciecha Kozaka
      Następny artykuł:

      „Perfekcyjne rozszycie” Wojciecha Kozaka

      tvnpix