Skwierczący Grójec Artura Balasa (Lublin)

Skwierczący Grójec
Skwierczący Grójec
Deser

Sposób przygotowania:

  • - Mąkę przesiewamy do dużej misy przez sito, podobnie jak cukier puder.
    • - Dodajemy drobne kawałki masła, margaryny oraz żółtka.
      • - Wyrabiamy dłonią, aż uzyskamy jednolitą masę.
        • - Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
          • - W tym czasie drobno posiekane jabłka podsmażymy z cukrem, cynamonem i rodzynkami.
            • - Gotowe ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie równe części.
              • - Jedną część wałkujemy na kształt blachy o grubości około 5 mm i pieczemy w temperaturze 200°C przez 20 minut.
                • - Wkładamy kajmak z puszką do gotującej wody, aby uzyskał płynną konsystencję.
                  • - Na upieczony spód nakładamy masę jabłkową.
                    • - Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i ucieramy na grubej tarce na górną część szarlotki.
                      • - Całość wkładamy z powrotem do piekarnika na 20 minut.
                        • - W trakcie pieczenia ciasta rozgrzewamy w piekarniku żeliwne tacki, na które nałożymy rozgrzany kajmak.
                          • - Porcję upieczonego ciasta układamy na ciepłej polewie, a na wierzchu kładziemy gałkę lub dwie lodów.
                            • - Dekorujemy liskiem mięty oraz odrobiną sosu balsamicznego.
                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości