Słodko-ostry knurek Macieja Koszeli (Zielona Góra)

Słodko-ostry knurek
Słodko-ostry knurek

Polędwiczki - Sposób przygotowania:

  • Do miski wrzucamy masło orzechowe, oliwę, sok z cytryny, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
    • Skórkę z cytryny startej na tarce na drobnych oczkach i dodajemy do pozostałych składników.
      • Składniki dokładnie mieszamy
        • Powstałą marynatą smarujemy umyte i osuszone polędwiczki.
          • Polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 20 minut.
            • Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skropionym odrobiną oliwy.
              • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 4-5 minut.
                • Po tym czasie polędwiczki wyjmujemy na 5 minut.
                  • Ponownie wkładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 220°C na kolejne 4-5 minut.
                    • Polędwiczki przed podaniem kroimy pokroić w grube plastry.

                      Sałata - Sposób przygotowania:

                      • Sałaty płuczemy i odsączamy z nich wodę
                        • W dużym naczyniu umieszczamy sałaty.
                          • Dodajemy wrzucić pokrojony owoc mango, ser feta, suszone pomidory, podprażone pestki dyni
                            • Sałatę polewamy sokiem z cytryny
                              • Doprawiamy solą i pieprzem.
                                • Na koniec polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

                                  Ziemniaki - Sposób przygotowania:

                                  • Ziemniaki dobrze oczyszczamy i nie obieramy ze skórki.
                                    • Kroimy ziemniaki na ćwiartki.
                                      • Do miski wlewamy oliwę, sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką i czosnek przeciśnięty przez praskę.
                                        • Składniki dokładnie mieszamy.
                                          • Powstałą marynatą smarujemy ziemniaki.
                                            • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220°C przez około 30 minut.
                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości