Strączkowy piętrowiec Magdy Steczkowskiej (Warszawa)

Strączkowy piętrowiec
Strączkowy piętrowiec

Beszamel - Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuszczamy na patelni
    • Dodajemy mąkę i lekko podsmażamy.
      • W garnku gotujemy mleko, aż zacznie wrzeć.
        • Zagotowane mleko dodajemy do zasmażki.
          • Dodajemy przyprawy i mieszamy intensywnie.

            Sposób przygotowania:

            • Cebulę szklimy na oliwie z oliwek
              • Dodajemy rozdrobniony czosnek, pokrojony w kostkę boczek oraz pieczarki pokrojone w paski.
                • Chwilę smażymy i dodajemy soczewicę.
                  • Podlewamy wodą i gotujemy, aż soczewica będzie miękka.
                    • Co jakiś czas mieszamy.
                      • Na koniec dodajemy pomidory.
                        • Powstały sos doprawiamy ostrą papryką i solą.
                          • Do sosu dodajemy dużą ilość posiekanej pietruszki i bazylii.
                            • Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy warstwę beszamelu
                              • Na beszamelu układamy warstwę z lasagne, a następnie farsz.
                                • Układ warstw powtarzamy kilkukrotnie.
                                  • Na wierzchu musi być warstwa beszamelu, którą posypujemy startą mozarellą.
                                    • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 175°C przez około 45 minut.
                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości