Świństwo we francuskiej pościeli Marcina Rogowskiego (Kraków)

Świństwo we francuskiej pościeli
Świństwo we francuskiej pościeli

Sposób przygotowania:

● Polędwiczki marynujemy w zalewie z oliwy, musztardy, liści laurowych, ziela angielskiego, ziół prowansalskich, pieprzu i kminku.

● Pozostawiamy na kilka godzin.

● Ciasto francuskie rozmrażamy.

● Cebulę siekamy.

● Kapustę szatkujemy.

● Boczek smażymy na patelni przez kilka minut.

● Podsmażony boczek pozostawiamy do ostygnięcia.

● Na patelni, na której smażyliśmy boczek, szklimy cebulę.

● Do zeszklonej cebuli dodajemy kapustę.

● Doprawiamy solą i pieprzem.

● Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.

● Zdejmujemy z ognia i odcedzamy wodę.

● Ciasto francuskie rozwałkowujemy.

● Na cieście rozsmarowujemy kapustę z cebulą.

● Polędwcziki owijamy boczkiem i układamy na kapuście.

● Ciasto zawijamy,.

● Ciasto nakłuwamy lekko widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

● Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut.

● Po upieczeniu kroimy delikatnie w plastry.

● Podajemy z puree szafranowym i sałatką z mango.

Puree szafranowe

● Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki

● Gotujemy w osolonej wodzie z szafranem.

● Odcedzamy i odstawiamy, aby odparowała woda.

● Dodajemy mleko i masło.

● Dokładnie ubijmy.

Sałatka

● Mango obieramy.

● Nożykiem do obierania jarzyn wycinamy długie paski miąższu.

● Ogórka obieramy i kroimy w kostkę

● Pomidory kroimy w ćwiartki.

● Paski mango, ogórka i pomidory łączymy z mieszanką sałat i rukolą.

● Wyciskamy cytrynę.

● Do soku z cytryny dodajemy 2 łyżki miodu i odrobinę oliwy.

● Dokładnie mieszamy.

● Powstałym sosem polewamy sałatkę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości