Przepisy

“Szacunek do smaku” Maciek Pawliszewski
Szacunek do smaku 

Składniki:

Churros

  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 190 g mąki
  • 4 jajka
  • Olej

Sos czekoladowy

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • Szczypta cynamonu
  • Opcjonalnie 2 łyżeczki rumu i szczypta chilli
  • 100 g czekolady ciemnej deserowej
  • 1 łyżka masła

Lody bazyliowe

  • 60 ml mleka
  • 2 zamrożone banany
  • 1 zamrożona cytryna pokrojona w plasterki
  • 50 g listków i łodyżek bazylii (z 2 doniczek)
  • 60 g cukru
  • 1 białko z jajka
  • Kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

Churros

  • Mleko zagotowujemy z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą.
  • Dodajemy mąkę, zmniejszamy ogień i mieszamy, ucierając jednocześnie drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa.
  • Przekładamy do miski i odstawiamy do ostudzenia. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy mikserem do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto.
  • Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego.
  • Rozgrzewamy olej w garnku ( ok. 180°C), wyciskamy bezpośrednio do niego kawałki ciasta o nieregularnych kształtach i dł. ok 10 cm.
  • Smażymy po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia tłuszczu.

Sos czekoladowy

  • Śmietankę zagotowujemy z cynamonem, rumem i chilli, odstawiamy z ognia, dodajemy masło i połamaną na kosteczki czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i gotujemy do momentu otrzymania gładkiej polewy.

Zamrażanie cytryn

  • Dokładnie obrane cytryny kroimy na ok 0,5 cm plasterki i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane cytryny zamrażamy - rozłożone pojedynczo na deseczce, aby się nie zbiły w spore cząstki. Cytryny możemy przygotować 3-4 godziny wcześniej.

Lody bazyliowe

  • Wsypujemy cukier do suchego naczynia, dodajemy listki bazylii i miksujemy. Za pomocą szpatułki zgarniamy wszystko na dno naczynia.
  • Dodajemy pozostałe składniki i czekamy ok. 2 minuty aby kostki lodu i cytryny odrobinę odtajały przed ich rozdrabnianiem (pomaga to w uzyskaniu gładkiej konsystencji lodów).  Krótko miksujemy mieszając dodatkowo płaską drewnianą łyżką.
  • Podajemy w schłodzonych pucharkach.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Przytul się bracie” Maciek Pawliszewski
Następny artykuł:

„Przytul się bracie” Maciek Pawliszewski

tvnpix