Szpinakowy piruecik Anny Śliżewskiej (Suwałki)

Szpinakowy piruecik pani Ani
Szpinakowy piruecik pani Ani

Sposób przygotowania:

  • Na oliwie z dodatkiem masła smażymy pokrojony czosnek i cebulę.
    • Dodajemy szpinak.
      • Smażymy, że szpinak odparuje wodę.
        • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
          • Bakłażana kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i grillujemy.
            • Mięso z indyka smażymy na patelni.
              • Dodajemy przyprawy.
                • Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki.
                  • Dusimy przez około 15 minut.
                    • Naczynie żaroodporne smarujemy beszamelem.
                      • Wykładamy warstwę makaronu.
                        • Makaron smarujemy sosem beszamelowym.
                          • Wykładamy szpinak.
                            • Przykrywamy płatami makaronu.
                              • Ponownie smarujemy makaron beszamelem.
                                • Układamy kawałki sera żółtego.
                                  • Układamy grillowanego bakłażana i mięso z indyka.
                                    • Przykrywamy kolejną warstwą makaronu
                                      • Posypujemy serem mozzarella.
                                        • Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180°C
                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości