Tętniąca czerwień Marzeny Tarasiewicz (Olsztyn)

Tętniąca czerwień
Tętniąca czerwień

Sposób przygotowania:

  • Papryki myjemy i w całości wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C
    • Pieczemy przez około 20 minut.
      • Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy drobno.
        • Czosnek kroimy drobno.
          • W rondelku rozgrzewamy jedną łyżeczkę oliwy.
            • Na rozgrzaną oliwę rzucamy wkładamy posiekaną cebulkę i czosnek.
              • Podsmażamy do czasu zeszklenia.
                • Do garnka dodajemy upieczoną, pokrojoną paprykę oraz wcześniej przygotowane pomidory.
                  • Całość zalewamy sokiem pomidorowym.
                    • Gotujemy przez około 25 minut.
                      • Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i dodajemy niewielką ilość cukru.
                        • Całość blendujemy z dodatkiem odrobiny śmietany.
                          • Gotowy krem przecieramy przez sito.

                            Bagietka

                            • Posiekane liście bazylii łączymy z wyciśniętym czosnkiem i 1 łyżką oliwy.
                              • Powstałą masę nakładamy na pokrojoną bagietkę.
                                • Na wierzch posypujemy starty żółty ser.
                                  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 8 minut.
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości