Przepisy

Tętniąca czerwień Marzeny Tarasiewicz (Olsztyn)
Tętniąca czerwień 

Składniki:

 

  • 5 pomidorów
  • 3 papryki
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Bazylia
  • 100 ml śmietany
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Oliwa z oliwek

 

Bagietka

 

  • 1 bagietka
  • Żółty ser
  • Czosnek
  • Świeża liście bazylii
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

 

  • Papryki myjemy i w całości wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C
  • Pieczemy przez około 20 minut.
  • Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy drobno.
  • Czosnek kroimy drobno.
  • W rondelku rozgrzewamy jedną łyżeczkę oliwy.
  • Na rozgrzaną oliwę rzucamy wkładamy posiekaną cebulkę i czosnek.
  • Podsmażamy do czasu zeszklenia.
  • Do garnka dodajemy upieczoną, pokrojoną paprykę oraz wcześniej przygotowane pomidory.
  • Całość zalewamy sokiem pomidorowym.
  • Gotujemy przez około 25 minut.
  • Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i dodajemy niewielką ilość cukru.
  • Całość blendujemy z dodatkiem odrobiny śmietany.
  • Gotowy krem przecieramy przez sito.

 

Bagietka

 

  • Posiekane liście bazylii łączymy z wyciśniętym czosnkiem i 1 łyżką oliwy.
  • Powstałą masę nakładamy na pokrojoną bagietkę.
  • Na wierzch posypujemy starty żółty ser.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 8 minut.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super przepis , stał się moim ulubieńcem wśród kremów :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Kito kigito na słodko Grzegorza Rutynowskiego (Olsztyn)
      Następny artykuł:

      Kito kigito na słodko Grzegorza Rutynowskiego (Olsztyn)

      tvnpix