Przepisy

„To wymaga cierpliwości” Katarzyna Okoniewska
To wymaga cierpliwości 

Składniki:

Mięso

  • 0,5 kg mięsa wołowego, najlepiej ligawa
  • 150 ml octu ryżowego
  • 150 ml sosu sriracha
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 1 łyżeczka soli

Sałatka z brukselki

  • 600 g brukselki
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz

Jalapeno relish

  • Słoik marynowanych papryczek jalapeno
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • Sól i pieprz

Sos holenderski

  • 6 żółtek
  • Łyżeczka octu
  • 100 g masła
  • Łyżka soku z cytryny
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso

  • Mięso wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę aby delikatnie stwardniało (dzięki temu łatwiej będzie je pokroić).
  • Po wyjęciu z zamrażalnika mięso kroimy na długie paski o szerokości ok. 1 cm.
  • Przygotowujemy marynatę: w misce mieszamy ocet ryżowy, sos sriracha, cukier, czosnek, imbir i sól. Umieszczamy w niej mięso na czas od 8 do 24 godzin, im dłużej tym lepiej.
  • Wyjmujemy mięso z marynaty i osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego.
  • Paski mięsa po kolei nabijamy na patyczki do szaszłyków. Patyczki zaczepiamy na kratce do pieczenia tak aby mięso swobodnie wisiało.
  • Całość umieszczamy w rozgrzanym do 70°C piekarniku i pieczemy w termoobiegu przez minimum 4 godziny, aż mięso będzie wysuszone (ale nie łamliwe).

 

Sałatka z brukselki:

  • Brukselkę podgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Odcedzamy i kroimy na połówki.
  • Cebule kroimy w piórka. Mieszamy z brukselką i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jalapeno relish:

  • Papryczki odsączamy z zalewy i siekamy na małe kawałki.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i solimy.
  • Składniki mieszamy ze sobą doprawiając sosem sriracha oraz solą i pieprzem.

Sos holenderski:

  • Żółtka z dodatkiem octu i soku z cytryny ubijamy na puszysto na parze.
  • Masło rozpuszczamy w rondelku. Stale ubijając żółtka, stopniowo dodajemy jeszcze gorące masło, tworząc puszysty sos o konsystencji majonezu. Całość doprawiamy pieprzem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Coco-Koko” Katarzyna Okoniewska
Następny artykuł:

„Coco-Koko” Katarzyna Okoniewska

tvnpix