Układ drobiowo-owocowy Eweliny Cholewy (Lublin)

Układ drobiowo-owocowy
Układ drobiowo-owocowy
Danie główne

Sposób przygotowania:

Kaczka

  • - Piersi kacze myjemy pod bieżącą wolą, osuszamy ręcznikiem papierowym.
    • - Nacinamy skórę, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
      • - Zalewamy syropem klonowym.
        • - Odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
          • - Kaczkę obsmażamy na średnim ogniu na suchej patelni od strony skóry, aż tłuszcz się wytopi i utworzy się chrupiąca skórka.
            • - Przekładamy na drugą stroną i smażymy około 2 minut.
              • - Piersi wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 160ºC i pieczemy około 5 minut.
                • - Wyjmujemy i pozostawiamy, aby mięso odpoczęło.

                  Sos

                  • - W garnku podgrzewamy dżem borówkowy.
                    • - Podsmażamy do czasu, aż zacznie się karmelizować.
                      • - Dodajemy gałązkę rozmarynu, sok z porzeczki i doprawiamy octem winnym.
                        • - Po zredukowaniu się sosu wyjmujemy rozmaryn.

                          Ziemniaki

                          • - Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach do średniej miękkości.
                            • - Studzimy i obieramy ze skórki.
                              • - Kroimy w większą kostkę i przekładamy do brytfanny.
                                • - Ziemniaki solimy, oprószamy papryką, suszonymi ziołami, świeżą szałwią oraz skrapiamy oliwą z oliwek.
                                  • - Całość mieszamy.
                                    • - Pieczemy na złoto w temperaturze około 200ºC.

                                      Szparagi

                                      • - Usuwamy końcówki szparagów.
                                        • - Szparagi podgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru wodzie.
                                          • - Ugotowane szparagi studzimy.
                                            • - Zawijamy w boczek tworząc wiązki.
                                              • - Pieczemy w piekarniku z opcją grill w temperaturze około 180ºC, aż boczek się zrumieni.
                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości