Uśmiech kota z Cheshire Grzegorza Bogaczyka (Kraków)

Uśmiech kota z Cheshire
Uśmiech kota z Cheshire

Grzyby fluorescencyjne

Sposób przygotowania:

  • Syrop cukrowy łączymy z tonikiem
    • Dodajemy absynt i sok z limonki.
      • W roztworze rozpuszczamy agar-agar i barwnik fluorescencyjny.
        • Zawiesinę przelewamy do foremek w kształcie grzybków.
          • Dodajemy sezonowe owoce i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

            Jadalna ziemia

            Sposób przygotowania:

            • Podgrzewamy wodę z cukrem tak, aby utworzył się karmel.
              • Do gorącego karmelu dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy.
                • Po chwili masa powinna się zbrylić w formę przypominającą kakaową ziemię.
                  • Masę mieszamy z pokruszonymi ciastkami korzennymi.
                    • Oprószamy dużą szczyptą soli i polewamy odrobiną oliwy.
                      • Mieszamy.

                        Krem masala

                        Sposób przygotowania:

                        • Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę.
                          • Śmietanę ubijamy na sztywno.
                            • Do śmietany dodajemy masę z jajek i cukru oraz odrobinę wino marsala.
                              • Całość łączymy w formę gęstego kremu.

                                Jadalna piana

                                Sposób przygotowania:

                                • Sok z pomarańczy i grejpfruta razem z otartą skórką redukujemy do 1/3 objętości.
                                  • Dodajemy kieliszek musującego wina i lekko ubitą pianę z białek.
                                    • Całość mieszamy i przelewamy do schłodzonego syfonu.
                                      • Pianę kompresujemy.

                                        Sposób podania:

                                        • Na stole układamy warstwowo jadalną ziemię przełożoną kremem marsala.
                                          • Całość utworzy warstwowe czekoladowo-korzenne tiramisu z kremem.
                                            • Wokół układamy darń z kiełków młodych nasion rzodkwi, buraczków, soi i pszenicy.
                                              • Na „bagnistej” ziemi jadalnej układamy malowane ręcznie kępki grzybów enoki.
                                                • Na zielonej darni komponujemy jadalne grzyby fluorescencyjne z absyntu.
                                                  • Deser wykańczamy pianą aromatyzowaną cytrusami którą rozpylamy z syfonu na jadalnej darni.
                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości