„W drodze do oświecenia” Róża Adamcio

W drodze do oświecenia
W drodze do oświecenia

Sposób przygotowania:

Ciasto

  • Do miski wsypujemy przesianą mąkę ryżową. Zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 20 minut.
    • Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sól. Zagniatamy ciasto i wyrobione zostawiamy na ok. 30 minut pod przykryciem.
      • Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, kroimy w kwadraty mające po 5 cm.

        Nadzienie

        • Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy kilka minut.
          • Dodajemy rozmrożony i odcedzony z wody szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser.
            • Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i zostawiamy do przestygnięcia.
              • Nadzienie nakładamy łyżeczką na wcześniej przygotowane kwadraty z ciasta. Boki sklejamy na krzyż.
                • Koszyczek do gotowania na parze wykładamy krążkiem z papieru do pieczenia, z wyciętymi kilkoma otworami. Papier smarujemy cienko olejem i układamy pierwszą partię pierożków. Zamykamy naczynie i gotujemy na dużej parze przez około 7 minut.

                  Sałatka

                  • Mango kroimy w słupki, cebulę w piórka. Przekładamy wszystko do miski, dodajemy szczyptę soli i skraplamy octem ryżowym. Odstawiamy na kilka godzin.
                    • Do miski układamy rukolę, dodajemy pokrojone mango i kilka piórek cebuli oraz kiełki słonecznika.

                      Sos

                      • W miseczce mieszamy 4 łyżki oleju sezamowego z 1 łyżką octu ryżowego, 1 łyżką sosu sojowego i szczyptą chilli. Dodajemy drobno posiekany por i imbir.
                        • Wlewamy sos do sałatki i mieszamy ze składnikami.
                          • Posypujemy ówcześnie uprażonym delikatnie sezamem.
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości