Przepisy

„W drodze do oświecenia” Róża Adamcio
W drodze do oświecenia 

Składniki:

Ciasto

  • 50 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 175 ml wody (wrzątek)
  • szczypta soli

 

Nadzienie

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowanie serka typu feta
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Sałatka

  • 1 mango
  • 3 cebule czerwone
  • Kilka garści rukoli
  • Kiełki słonecznika
  • Szczypta soli
  • Kilka kropel octu ryżowego

Sos

  • 80 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki drobno posiekanego pora
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • Szczypta chilli
  • 100 g sezamu

 

Sposób przygotowania:

Ciasto

  • Do miski wsypujemy przesianą mąkę ryżową. Zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 20 minut.
  • Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sól. Zagniatamy ciasto i  wyrobione zostawiamy na ok. 30 minut pod przykryciem.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, kroimy w kwadraty mające po 5 cm.

Nadzienie

  • Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy kilka minut.
  • Dodajemy rozmrożony i odcedzony z wody szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser.
  • Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i zostawiamy do przestygnięcia.
  • Nadzienie nakładamy łyżeczką na wcześniej przygotowane kwadraty z ciasta. Boki sklejamy na krzyż.
  • Koszyczek do gotowania na parze wykładamy krążkiem z papieru do pieczenia, z wyciętymi kilkoma otworami. Papier smarujemy cienko olejem i układamy  pierwszą partię pierożków. Zamykamy naczynie i gotujemy na dużej parze przez około 7 minut.

Sałatka

  • Mango kroimy w słupki, cebulę w piórka. Przekładamy wszystko do miski, dodajemy szczyptę soli i skraplamy octem ryżowym. Odstawiamy na kilka godzin.
  • Do miski układamy  rukolę, dodajemy pokrojone mango i kilka piórek cebuli oraz kiełki słonecznika.

Sos

  • W miseczce mieszamy 4 łyżki oleju sezamowego z 1 łyżką octu ryżowego, 1 łyżką sosu sojowego i szczyptą chilli. Dodajemy drobno posiekany por i imbir.
  • Wlewamy sos do sałatki i mieszamy ze składnikami.
  • Posypujemy ówcześnie uprażonym delikatnie sezamem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
“Szacunek do smaku” Maciek Pawliszewski
Następny artykuł:

“Szacunek do smaku” Maciek Pawliszewski

tvnpix