Przepisy

„W drodze do tradycji” Róża Adamcio
W drodze do tradycji 

Składniki:

Gołąbki

 

  • 1 większa główka białej kapusty
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 300 g kaszy jęczmiennej
  • 40 g suszonych prawdziwków
  • 3 łyżki posiekanych pomidorów suszonych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1 szklanka wywaru z gotowania grzybów
  • 0,5 szklanki soku pomidorowego

 

Pieczone warzywa

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 125 ml mleka
  • sól,  pieprz, rozmaryn
  • 0,5 łyżki masła

Sos

  • 1 łyżka masła
  • 0,5 cebuli
  • 1 spora garść grzybów suszonych
  • 1 łyżeczka mąki
  • Woda z gotowania grzybów
  • 100 ml śmietanki 30%
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

 

  • Suszone grzyby przekładamy do niewielkiego garnka, zalewamy 3 szklankami gorącej wody, dodajemy 0,5 łyżeczki soli.
  • Gotujemy około 45 minut. Odcedzamy, ale nie wylewamy wywaru ( wywar przyda się do duszenia gołąbków).
  • Kaszę gotujemy wg przepisu z opakowania (powinna być miękka, ale nie rozgotowana).
  • Z kapusty usuwamy głąb. W głębokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu (dzięki niemu liście będą bardziej elastyczne i nie będą pękały). Obgotowujemy liście. Liści powinno być więcej niż samych gołąbków ( zostaną użyte do wyłożenia naczynia).
  • Z każdego liścia odcinamy nożykiem gruby nerw (będą się łatwiej zawitały). Największe i najładniejsze liście odkładamy. Pozostałymi wykładamy dno i boki naczynia żaroodpornego.
  • Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle, dodajemy szczyptę soli. Kiedy zmięknie, dodajemy grzyby pokrojone w paseczki. Wszystko razem smażymy kilka minut.
  • Dodajemy suszone pomidory. Grzyby i cebulę przekładamy do kaszy, dodajemy sporo pieprzu i w razie konieczności sól. Wlewamy sok pomidorowy.
  • Wszystko dobrze mieszamy. Farsz powinien być pikantny i leciutko przesolony, ponieważ podczas duszenia kapusta i wywar wyciągną z niego nieco przypraw.
  • Liść kapusty układamy na dłoni, nakładamy farsz łyżką. Zakładamy boki liścia do środka i zwijamy.
  • Gołąbki układamy ciasno w naczyniu. Kiedy wszystkie są gotowe, zagotowujemy wywar z grzybów i zalewamy nim gołąbki (nie wyżej niż do połowy gołąbków). W razie konieczności podlewamy zwykłą wodą.
  • Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty, nakrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 45 minut.

Pieczone warzywa

  • Ziemniaki i marchew myjemy, a następnie obieramy. Obieraczką ścieramy na cieniutkie plastry. Przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
  • Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Przekładamy ziemniaki razem z marchewką.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp.180°C ok. 45 minut.

Sos

  • Grzyby obgotowujemy i odstawiamy do ostudzenia, następnie kroimy w paski.
  • Cebulę drobno siekamy i zarumieniamy na maśle, dodajemy mąkę, podsmażamy na złoto-brązowy kolor. Następnie dodajemy grzyby.
  • Wlewamy wodę z gotowania grzybów (ilość zależy od tego, jak gęsty sos chcemy przygotować). Zagotowujemy, ciągle mieszając. Wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„W drodze do oświecenia” Róża Adamcio
Następny artykuł:

„W drodze do oświecenia” Róża Adamcio

tvnpix