Weekendowa zbieranina

Weekendowa zbieranina Agnieszki Cygan (Łódź)
Weekendowa zbieranina Agnieszki Cygan (Łódź)
Pierogi z serem białym i truskawkami

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Mieszamy składniki (mąka, gorąca woda, olej, pół łyżeczki soli) i mocno wyrabiamy ciasto, nie może być wyrabiane zbyt długo bo stwardnieje.
    • Następnie wałkujemy i szklanką porcjujemy ciasto.
      • Ciasto przykrywamy czystą ściereczką by nie wyschło.

        Sos truskawkowy:

        • Mieszamy śmietanę i truskawki, słodzimy do smaku.

          Farsz:

          • Ser biały rozgniatamy widelcem i dodajemy 10 łyżek cukru, jajko, wszystko mieszamy na jedną masę.
            • Farsz wkładamy do ciasta i lepimy pierogi.
              • Pierogi wkładamy do wody i gotujemy przez 4 minuty.
                • Wykładamy na talerz i polewamy sosem z truskawkami, dekorujemy owocami
                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości