Wieprzki we mgle kto znajdzie ten zje Kornelii Nowak (Śląsk)

Wieprzki we mgle
Wieprzki we mgle

Beza - Sposób przygotowania:

  • Białka ubijamy na sztywno
    • Dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze przez chwilę
      • Masę przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia
        • Formujemy 3 blaty - koła o średnicy dużej tortownicy
          • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C
            • Bezy wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do około 110°C
              • Suszymy bezy na termoobiegu około 2 godziny

                Krem - Sposób przygotowania:

                • Orzechy rozdrabniamy, zalewamy wrzątkiem, a po ostygnięciu odcedzamy
                  • Odcedzamy agrest z kompotu
                    • Śmietanę ubijamy na sztywno z niewielką ilością cukru pudru
                      • Do śmietany dodajemy orzechy oraz agrest i delikatnie mieszamy
                        • Bezy przekładamy dwoma warstwami kremu.
                          • Dekorujemy rozpuszczoną w rondelku gorzką czekoladą
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości