Przepisy

Windą do nieba Justyny Jakubowskiej (Bydgoszcz)
Windą do nieba 

Składniki:

 

●     200 g gorzkiej czekolady

●     400 ml śmietanki 30%

●     100 g masła

●     6 jaja

●     300 g cukru

●     200 g masła

●     Sok z 3 cytryn

●     Skórka z cytryny

●     Orzechy

●     Cukier puder

●     Owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

 

●        Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.

●        Śmietankę ubijamy na sztywno.

●        Do ubitej śmietanki dodajemy rozpuszczoną czekoladę, cały czas dokładnie mieszając.

●        Przygotowany mus wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę.

●        Jaja, cukier, pokrojone masło, sok z cytryn i skórkę z cytryn łączymy w rondlu.

●        Całość energicznie i dokładnie roztrzepujemy za pomocą rózgi.

●        Powstały krem cytrynowy wkładamy do lodówki.

●        Orzechy blendujemy.

●        Na patelnię wsypujemy cukier puder.

●        Po chwili dodajemy zblendowane orzechy i doprawiamy solą.

●        Zdejmujemy z ognia, gdy cukier puder zacznie się karmelizować i ponownie blendujemy,

●        Mus czekoladowy nakładamy do pucharków.

●        Krem cytrynowy wyciskamy na mus za pomocą rękawa cukierniczego.

●        Na wierzch układamy zblendowane orzechy.

●        Deser dekorujemy sezonowymi owocami

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ile orzechow i cukru pudru ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Myślę, że wystarczy do lodówki go dać .

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Mus do zamrażalnika? Nie lepiej po prostu schłodzić w lodówce? jak to się właściwie zachowa w zamrażalniku?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Mus daje się do zamrażalnika, żeby skrócić czas chłodzenia go w lodówce. Masa musi stężeć, ale w lodówce też można schłodzić (tylko będzie to trwało dłużej).

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Mus daje się do zamrażalnika, żeby skrócić czas chłodzenia. Masa musi stężeć, w lodówce trwa to po prostu dłużej.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                      Love me tender w zielonej pościeli Justyny Jakubowskiej (Bydgoszcz)
                      Następny artykuł:

                      Love me tender w zielonej pościeli Justyny Jakubowskiej (Bydgoszcz)

                      tvnpix