Przepisy

Włoski klasyk Marleny Starzec (Śląsk)
Włoski klasyk 

Składniki:

  • 280 g przesianej mąki typu 00
  • 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g szynki parmeńskiej
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • 1 słoik czarnych oliwek
  • 400 g startej mozzarelli

Sos pomidorowy

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Bazylia
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Cząber
  • Cukier

Sos czosnkowy

  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • Pieprz
  • Suszona pietruszka
  • Sok z cytryny
  • Cukier

Pizza

  • Łączymy wszystkie suche składniki.
  • Dodajemy wodę i mieszamy.
  • Dodajemy oliwę.
  • Wyrabiamy ręcznie ciasto, aby było gładkie i elastyczne.
  • Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką.
  • Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części
  • Formujemy cienkie, okrągłe placki o średnicy około 30 centymetrów.
  • Placki smarujemy sosem pomidorowym.
  • Na sosie układamy wszystkie składniki, oprócz mozarelli.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 250°C przez 6 minut.
  • Posypujemy mozarellę i pieczemy przez 3 minuty.
  • Gotową pizzę podajemy z rukolą i sosem czosnkowym.

Sos pomidorowy

  • Do rondla wkładamy pomidory i zagotowujemy.
  • Dodajemy przyprawy.
  • Gotowy sos blendujemy.

Sos czosnkowy

  • Czosnek wyciskamy i łączymy ze wszystkimi składnikami.

Komentarze (20)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jestem z Bytomia i pokazuję ten odcinek znajomym ze względu na świetnych ludzi dobrze się bawiących, bez chorej rywalizacji

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      witam. mam takie pytanie techniczne. czy jak piekę w piekarniku więcej niż jedna pizze na raz to włączać termoobieg bo nie wiem czy się równomiernie zrobią jak będą na różnych poziomach piekarnika?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Polecam piec jedną pizzę na raz :) Ma się nad nią większą kontrolę, piecze się ją tylko 9 minut :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              W składzie nie ma rukoli a w opisie jest

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  wspaniały przepis:)
                  dzisiaj robiłam na kolację i powalił domowników na kolana!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Zamiast startej mozarelli polecam mozarellę w kulce, odsączoną z wody i "porwaną" na kawałki.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Niestety ciasto nie wyszlo . Klejace wyszlo. A wszystkie proporcje zachowane.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Dodaj oliwę na sam koniec ugniatania, kiedy ciasto nie bedzie juz takie lepkie, a zwarte.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Polecam podsypywać mąką w trakcie wyrabiania ciasta, jeżeli klei się do rąk dodawać po odrobinie mąki, aż ciasto będzie gładkie i przestanie być klejące :) Pozdrawiam. Marlena

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Czy to ktoś wie jaki typ mąki dodać ?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Jak w przepisie- 00

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Witam -mąka 00 ?

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Tak, mąka typu włoskiego, dostępna w dużych marketach w Polsce

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      Super ekipa dawno takiej nie bylo brawo!!!!!

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          ~Gość

                                                          pizza wyglada oblędnie dzis bede robic mniam

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0
                                                              • zgłoś naruszenie
                                                              ~Gość

                                                              Najlepsza ekipa - Śląsk górą i smacznie i miło - s u p e r ! Pozdrawiam serdecznie

                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                  0
                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                    0
                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                  ~Gość

                                                                  Jaki jest czas pieczenia i temperatura?

                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                      0
                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                        0
                                                                      • zgłoś naruszenie
                                                                      ~Gość

                                                                      Wystarczy doczytać.

                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                          0
                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                            0
                                                                          • zgłoś naruszenie
                                                                          ~Gość

                                                                          Pieczemy w piekarniku w temperaturze 250°C przez 6 minut.
                                                                          Posypujemy mozarellę i pieczemy przez 3 minuty.

                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                              0
                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                0
                                                                              • zgłoś naruszenie
                                                                              Pomoc | Zasady forum
                                                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                                                              Chrupiąca flaga Marleny Starzec (Śląsk)
                                                                              Następny artykuł:

                                                                              Chrupiąca flaga Marleny Starzec (Śląsk)

                                                                              tvnpix