Przepisy

„Z ojca na syna” Bartosza Leszczyńskiego (Płock)
Z ojca na syna 

Biszkopt na tort

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki oleju słonecznikowego
  • Szczypta soli

Tort

  • Zimny biszkopt
  • 1,5 porcji budyniu wystudzonego
  • Kostka masła 200 g w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • Puszka masy krówkowej
  • Dżem z czarnej porzeczki
  • 500 g śmietanka 30%
  • Wiśnie lub truskawki
  • Herbata
  • Rum

Sposób przygotowania:

 

Biszkopt:

  • Białka starannie oddzielamy od żółtek.
  • Białka miksujemy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na sztywną pianę.
  • Do piany z białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia.
  • Do masy jajecznej dodajemy partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  • Całość mieszam łyżką.
  • Na koniec wlewamy olej i dokładnie mieszamy łyżką.
  • Tortownicę smarujemy margaryną lub masłem i wysypujemy bułką tartą.
  • Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy, wyrównujemy łyżką i pieczemy50 - 55 minut w temperaturze 175 °C do suchego patyczka.
  • Po 5 minutach od upieczenia zdejmujemy obręcz, biszkopt wykładamy do góry nogami na papier do pieczenia.
  • Pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
  • Zimny biszkopt przekrajamy na 3 blaty.

 

Tort:

  • W misce ucieramy miękkie masło z ½ szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym na puch.

Dodajemy budyń i ew. 2 łyżki mleka (gdy masa jest zbyt gęsta) i miksujemy. Uwaga: budyń na krem ma być bardzo gęsty, trzeba go tylko

  • podgrzewać, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Budyń ma być przestudzony.
  • Następnie dodajemy masę krówkową i znów miksujemy, aż krem będzie gładki.
  • Biszkopt dzielimy na trzy części.
  • Kładziemy pierwszy na tortownicy, nasączamy herbatą (ew. z rumem), na to kładziemy krem, dżem porzeczkowy i znowu biszkopt, krem, dżem, biszkopt (za każdym razem nasączamy biszkopt).
  • Na końcu dekoruję tort kremem zarówno z wierzchu, jak i boki tortu.
  • W zimnym metalowym naczyniu na wolnych obrotach miksera, miksujemy śmietankę 30% na bitą śmietanę (około 5 min), w między czasie dodaję 1/3 szklanki cukru pudru.
  • Ozdabiamy tort bitą śmietaną, wiśniami lub truskawkami i wstawiamy tort na całą noc do lodówki.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Codziennie inna kuchnia” Bartosza Leszczyńskiego (Płock)
Następny artykuł:

„Codziennie inna kuchnia” Bartosza Leszczyńskiego (Płock)

tvnpix