Zawiany szlachcic Andrzeja Gorzejewskiego (Trójmiasto)

Zawiany szlachcic
Zawiany szlachcic

Ryba - Sposób przygotowania:

  • Mieszamy whisky z cukrem trzcinowym aż do rozpuszczenia cukru.
    • Kroimy łososia na 3cm paski, odcinamy skórę i marynujemy w whisky przez 1 godzinę w lodówce
      • Z patyczków do grilla i nitki wykonujemy ruszt do woka
        • Dno woka wykładamy folią aluminiową i wysypujemy herbatę.
          • Kładziemy wykonany przez siebie ruszt tak, aby nie dotykał dna woka
            • Układamy łososia i zamykamy szczelnie pokrywką.
              • Włączamy kuchenkę na maksymalne grzanie i czekamy, aż herbata zacznie dymić
                • Zmniejszamy ogień i wędzimy przez 10 minut

                  Cukinia - Sposób przygotowania:

                  • Kroimy cukinie na bardzo cienkie plastry i solimy.
                    • Posiekany imbir, czosnek i pokrojoną marchewkę smażymy na patelni, tak aby warzywa były kruche i soczyste
                      • W ostatniej fazie polewamy syropem z agawy
                        • Posypujemy czarnym sezamem
                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości